Βαλτική Θάλασσα: προσπάθειες για τη διάσωση της

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

baltic-sea-pollution

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δηλώνει ότι τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την αναβίωση της Βαλτικής Θάλασσας δεν αξιοποιούνται σωστά.

Πάρα πολλά χρήματα ξοδεύονται στις λύσεις εφαρμοσμένης μηχανικής και δίνεται λιγότερη προσοχή στην αποτελεσματική πρόληψη.

Ένα συμβούλιο 90 κορυφαίων επιστημόνων έχει αναθεωρήσει χιλιάδες περιβαλλοντικές μελέτες για τη Βαλτική. Το συμπέρασμα είναι ότι οι στόχοι για τη διάσωση της Βαλτικής Θάλασσας πρέπει να επαναπροσδιορισθούν.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο αν εντοπιστεί η εστία της ρύπανσης και η έρευνα θα πρέπει να μετατοπιστεί από τη θάλασσα προς την στεριά.

Η εμπορική γεωργική παραγωγή θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα εξεταστεί επειδή αποτελεί περίπου τον μισό από τον ευτροφισμό της Βαλτικής.

Ο ευτροφισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε λίμνες ή σε κλειστούς κόλπους όπου δημιουργείται υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών λόγω του εμπλουτισμού των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων. Προκαλεί την αύξηση της άλγης και άλλων φυτών που καταναλώνουν όλο το οξυγόνο, σκοτώνοντας την θαλάσσια ζωή.

Στη νότια Φινλανδία, η εμπορική καλλιέργειας πατάτας για το εν λόγω φαινόμενο. Χρησιμοποιείται σημαντική ποσότητα νερού το οποίο «ξεπλένει» μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών από το χώμα στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ενώ η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική για τη διάσωση της Βαλτικής δεν μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Στη Σουηδία για παράδειγμα, έχει ξοδευτεί ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για τεχνολογική εφαρμοσμένη μηχανική καθαρισμού. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες μελετούν τη δυνατότητα να αντλήσουν οξυγόνο από την επιφάνεια της θάλασσας και να το διοχετεύσουν προς το βυθό.

Σχόλια