Τα ίχνη του υδραργύρου εκθέτουν τα ορυχεία των Ιnca

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

mercury-traces-expose-inca-mines

Στοιχεία της ογκώδους μεταλλείας των κοιτασμάτων υδραργύρου στη Νότια Αμερική από τους Ισπανούς, τους Ίνκας και τους προκατόχους τους, βρέθηκαν στο βυθό των περουβιανών λιμνών, αναφέρει δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού NATURE.

Τα ορυχεία στη περιοχή Huancavelica του σημερινού Peru, παρήγαγαν από καιρό κιννάβαρι, το μετάλλευμα ή σουλφίδιο υδραργύρου. Το ορυχείο της  Santa Barbara ήταν γνωστό και ως «ορυχείο του θανάτου», από τους Ισπανούς, λόγω του αριθμού των εργατών που πέθαναν από τη δηλητηρίαση υδραργύρου.

Η τεράστια μεταλλεία κιννάβαρι για τον υδράργυρο του, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ασημιού, κατέστρεψε κάθε ίχνος μεταλλείας από τους προηγούμενους πολιτισμούς στην εν λόγω περιοχή. Το κιννάβαρι χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία κόκκινης βαφής σώματος.

Ο Colin Cooke του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στο Καναδά και οι συνάδελφοι του συνέλεξαν δείγματα από τις τρεις λίμνες που βρίσκονται κοντά στα ορυχεία της Santa Barbara.

Αναλύοντας οι επιστήμονες την ιστορία της ρύπανσης του υδραργύρου στις τρείς λίμνες, που έχουν διαφορετική απόσταση από τα ορυχεία, κατάφεραν να υπολογίσουν τα επίπεδα ρύπανσης του υδραργύρου που απελευθερώθηκαν με την εξόρυξη και πόσο μακριά έφτασαν.

Η τεράστια αύξηση στα επίπεδα υδραργύρου και το γεγονός ότι η τρίτη λίμνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα ορυχεία σε σχέση με τις άλλες δύο, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι Ίνκας δεν έφτιαχναν μόνο βαφή από το κιννάβαρι αλλά το έλιωναν για να εξάγουν τον υδράργυρο. Έτσι η σκόνη από το κιννάβαρι εθξαπλώθηκε μέσω του αέρα στις κοντινές περιοχές .

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν θεωρούν την εκτεταμένη μεταλλεία που υπήρχε στις Άνδεις «αδιάσειστο στοιχείο τη ρύπανση των λιμνών».

Σχόλια