Ενεργειακό σήμα για μικρότερους λογαριασμούς

0
1

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

energy-sign-cosumptionΩς γνωστόν, το σήμα ενεργειακής απόδοσης, το οποίο ταξινομεί τα προϊόντα από «A»ως «G» ανάλογα με το πόση ενέργεια καταναλώνουν, έχει γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης π.χ. πλυντηρίων ρούχων, πιάτων, λαμπτήρων φωτισμού κλπ.

Στις αρχές Μαϊου η Ολομέλεια της Ευρωβουλής συζήτησε και ενέκρινε στο Στρασβούργο τη σχετική έκθεση της Άννυς Ποδηματά, που φιλοδοξεί να επεκτείνει το σήμα και σε προϊόντα των τομέων βιομηχανίας και εμπορίου που καταναλώνουν ενέργεια.

Να σημειώσουμε πως με τις αλλαγές που προτείνει η έκθεση της Άννυς Ποδηματά, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Βιομηχανίας, μια που τα μέτρα αναμένεται να ωφελήσουν τους καταναλωτές μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ενέργειας, αλλά και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωβουλευτές, στην ίδια Ολομέλεια, υποστήριξαν ότι και οι αγγελίες προϊόντων θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή τους απόδοση και παρότρυναν τις δημόσιες αρχές να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες συμβάσεις για την επιλογή πάντα ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων.

Επίσης ζήτησαν μειώσεις στους φόρους που πληρώνουν οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν τα ενεργειακώς αποδοτικότερα προϊόντα και οι βιομηχανίες που παράγουν και προωθούν τα προϊόντα αυτά και τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας στα υλικά και εξαρτήματα που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση.

Πηγή: Ιστότοπος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχόλια