Φωτοβολταικά: κίνητρα για εγκατάσταση στις στέγες των σπιτιών

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

measures-photovoltaic-installation

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταικών στις στέγες  των σπιτιών με συνοπτικές διαδικασίες που θα απαιτούν λιγότερη γραφειοκρατία και με αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ, σε προκαθορισμένη τιμή 55 λεπτά την κιλοβατώρα, για την ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα υποχρεώνονται να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία για να πωλούν το ρεύμα τους στη ΔΕΗ, ή να πάρουν άδεια από την πολεοδομία ή από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα θα ισχύσει με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, μέχρι το τέλος του μήνα.

Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συνιδιοκτητών..

Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταικά πάνελ με 55 λεπτά την κιλοβατώρα και η τιμή θα ισχύει για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν από το 2009 έως το 2011 και θα υπάρχει εγγύηση για 25 χρόνια με τιμαριθμική προσαρμογή.

Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5,0007,000 κιλοβατώρες το χρόνο.

Ένα φωτοβολταικό σύστημα ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

Για να καλυφτούν οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού απαιτείται ένα σύστημα ισχύος 5 κιλοβάτ που έχει κόστος περίπου 25,000 και χρειάζεται επιφάνεια 80 τ.μ για να εγκατασταθεί.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία ρεύματος που θα αγοράζει από το κάθε νοικοκυριό και αν η αξία είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, τότε ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

Η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του φωτοβολταικού συστήματος θα έχει κόστος 300 με 500 ευρώ και θα ολοκληρώνεται μέσα σε 70 ημέρες.

Επιπλέον, χρειάζεται να κατατεθεί αίτηση για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, υπογραφή σύμβασης για σύνδεση και πώληση της ενέργειας με τη ΔΕΗ, ενεργοποίηση της σύνδεσης και έγκριση μικροεργασιών από την Πολεοδομία.

Δυνατότητα εγκατάστασης θα υπάρξει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και έχουν ετήσιο τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια