Μπλε Φάλαινες: επιστροφή μετά από 40 χρόνια

0
166

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

blue-whales-return

Δεκαετίες μετά από την απαγόρευση του κυνηγιού των παγκοσμίως μεγαλύτερων ζώων, οι μπλε φάλαινες επιστρέφουν στα ύδατα της Αλάσκας και του Καναδά.

Οι μπλε φάλαινες θεωρούνται πιθανότατα τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν κατοικήσει στη γη.

Νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ για τις μπλε φάλαινες μαζί με ένα ιδιωτικό ερευνητικό ίδρυμα που εστιάζεται στα θαλάσσια θηλαστικά, δείχνει ότι οι φάλαινες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο που υπήρξε ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απειλούν να παραβιάσουν το διεθνές μορατόριουμ για το εμπορικό κυνήγι των φαλαινών.

Έχουν εντοπιστεί 15 από τις μπλε φάλαινες, οι οποίες μπορεί να ζυγίζουν μέχρι 200 τόνους, στο κόλπο της Αλάσκας και αναγνωρίστηκαν 4 από τις μπλε φάλαινες, που είχαν εμφανιστεί προηγουμένως στη Νότια Καλιφόρνια.

Πολύ καιρό πριν αρχίσει το εμπορικό κυνήγι της φάλαινας, οι μπλέ φάλαινες χρησιμοποιούσαν δύο περιοχές για να μεταναστεύσουν. Το καλοκαίρι κατευθύνονταν βόρεια για να αναζητήσουν την τροφή τους και η κάθε μια  μπορούσε να καταναλώσει 4 τόνους από μικρά ψάρια ημερησίως.

Το αυξημένο κυνήγι των μπλε φαλαινών μείωσε το πληθυσμό τους από 200,000 παγκοσμίως, σε 5,000 με 12,000.

Όταν απαγορεύτηκε η σφαγή τους το 1965, οι θάλασσες της Νότια Καλιφόρνια ήταν ένα από τελευταία καταφύγια τους. Τώρα στην εν λόγω περιοχή βρίσκονται περίπου 2,000, διαμορφώνοντας το μεγαλύτερο πληθυσμό στο κόσμο.

Οι επιστήμονες εκφράζουν φοβίες ότι η μετανάστευση των φαλαινών σε πιο βόρειες παγωμένες περιοχές ίσως είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, που οδηγεί τις φάλαινες να αναζητήσουν πιο παγωμένα ύδατα.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι λόγω του αυξημένου κυνηγιού για δεκαετίες, οι φάλαινες έχασαν  ξέχασαν ποιες ήταν οι περιοχές που αναζητούσαν την τροφή τους στην Αλάσκα και τον Καναδά.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη προετοιμάζουν μια συμφωνία με την Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη δύναμη στο κυνήγι φαλαινών, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εμπόριο προϊόντων φάλαινας, που απαγορεύτηκε με μνημόνιο συνεννοήσεως το 1986.

Η Ιαπωνία συνέχισε το κυνήγι των φαλαινών στην Ανταρκτική μετά το μνημόνιο, με την αιτιολογία της επιστημονικής έρευνας.

Η συμφωνία αναμένεται να παρουσιαστεί στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Κυνηγιού Φαλαινών στη Πορτογαλία, το προσεχή μήνα.

Σχόλια