Η Κίνα επικεντρώνεται στην ενεργειακή επάρκεια

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-focus-energy-efficiency

Η Κίνα σκοπεύει να βελτιώσει την ενεργειακή της αποδοτικότητα στη μετά Κιότο εποχή, παρά να δεσμευτεί άμεσα να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες της Κίνας για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, εν όψει της νέας συνθήκης που θα συναφθεί στη Κοπεγχάγη για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Κίνα πιθανότατα θα υποσχεθεί να πετύχει τον ίδιο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας όπως έκανε την περίοδο 20062010, δήλωσε αξιωματούχος.

Μεταξύ της περιόδου 2006 με 2010, η Κίνα έδωσε εντολή για ετήσια περικοπή του 4% της ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η Κίνα μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να εκπληρώσει τον ετήσιο στόχο της, αν και έχει κάνει σημαντικά βήματα.

Τους πρώτους τρείς μήνες του 2009, μείωσε την ενεργειακή της κατανάλωση 2,9% συγκριτικά με την περσινή χρονιά, όπως αναφέρουν τα κρατικά ΜΜΕ.

Η Κίνα θα επιμείνει ότι τα αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να πάρουν το προβάδισμα και να μειώσουν 40% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κατά τη διάρκεια της περιόδου των διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Σύμφωνα με τον Li Gao, αξιωματούχο για τη κλιματική αλλαγή, η Κίνα θα δημοσιοποιήσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στα Ηνωμένα Έθνη για την κλιματική αλλαγή, σε διάστημα δύο βδομάδων.

Οι απεσταλμένοι των μελών του ΟΗΕ θα συναντηθούν στη Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο για να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Κίνα έχει απαιτήσει από τα αναπτυγμένα έθνη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 15% με 40%, και να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυσσόμενα έθνη για καθαρή ενεργειακή τεχνολογία.

Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ένα αναπτυσσόμενο έθνος κάτω από τη συνθήκη του Κιότο δεν δέχτηκε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την παγκόσμια αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Σχόλια