Το ισχυρότερο ηλιακό πάρκο στη Λατινική Αμερική

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

argentina-solar-park

Το ισχυρότερο ηλιακό πάρκο στη Λατινική Αμερική θα κατασκευαστεί στη Δυτική Αργεντινή, στην επαρχία του San Juan, και αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2010.

Τον Ιούνιο θα αρχίσει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός και θα πάρουν μέρος εταιρείες από τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ισπανία ώστε να επενδύσουν στο εν λόγω σχέδιο, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 120 εκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της επαρχίας του San Juan έχει συμφωνήσει ότι θα επενδύσει 15 με 20 εκατομμύρια δολάρια.

Το προγραμματισμένο ηλιακό πάρκο θα παράγει μεταξύ 1500MW με 2400MW, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο παραγωγής ενέργειας στη Λατινική Αμερική.

Το πιλοτικό έργο θα εξετάσει αρχικά διάφορες τεχνολογίες παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε μια έκταση γης 12 εκταρίων.

Η κατασκευή του προγράμματος αναμένεται να αρχίσει το Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει περίπου 8 με 10 μήνες.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του San Juan, Jose Luis Gioga δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αλλάξει η μορφή της χώρας, η οποία χρειάζεται την «καθαρή» ενέργεια ως μέσο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Αργεντινή δεν εκμεταλλεύεται μέχρι στιγμής τη δυνατότητα της ηλιακής ενέργειας σε οποιαδήποτε μεγάλη έκταση. Το 2005 παρήχθησαν σε ολόκληρη τη χώρα μόνο 81 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας, λιγότερο δηλαδή από 0,1%  της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας.

Η διασημότερη εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας στη χώρα είναι το Floralis Generica στο Μπουένος Άιρες ένα μεγάλο μεταλλικό γλυπτό σαν λουλούδι που ανοίγει τα πέταλα του το πρωί και τα κλείνει το βράδυ, χάρη στην ηλιακή ενέργεια. Ίσως στο μέλλον το μεγάλο ηλιακό πάρκο της Αργεντινής θα είναι ένα τρομερό τουριστικό αξιοθέατο.

Σχόλια