Η αυξημένη χρήση λιπασμάτων ίσως μειώνει την ποικιλομορφία…

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

fertilisers-reduce-diversity

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υπερβολική λίπανση του εδάφους έχει ως συνέπεια την απώλεια της ποικιλομορφίας των φυτών.

Οι έξτρα θρεπτικές ουσίες επιτρέπουν στην ταχεία ανάπτυξη των φυτών σε ένα βιότοπο, εμποδίζοντας τα μικρότερα είδη να αφομοιώνουν το ζωτικό φως του ηλίου, δηλώνουν οι ερευνητές.

Κατά συνέπεια πολλά είδη εξαφανίζονται από τις επηρεασμένες περιοχές.

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, προειδοποίησαν ότι απαιτούνται πιο αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια βιοποικιλότητας.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το παγκόσμιο επίπεδο του αζώτου και του φώσφορου που είναι διαθέσιμο στα φυτά έχει διπλασιαστεί στα προηγούμενα 50 έτη.

Εξετάζοντας τα λιβάδια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση των χημικών θρεπτικών ουσιών σε ένα οικοσύστημα οδήγησε σε μια απώλεια της ποικιλομορφίας των φυτών.

Ο καθηγητής Hector, του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κύριες υποθέσεις. Πρώτον ότι η παρουσία περισσότερων πλουτοπαραγωγικών πηγών οδηγεί σε μια γενική αύξηση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των φυτών.

Όταν αυξάνεται ο εμπλουτισμός του εδάφους μέσω λιπάσματος, αυξάνεται η παραγωγικότητα, που οδηγεί στην αύξηση της βιομάζας των φυτών, με συνέπεια να αυξάνεται η σκιά και να καλύπτει τα μικρότερα φυτά που δεν μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλα.

Τα κοντύτερα είδη φυτών καλύπτονται από τα υψηλότερα φυτά με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια στην ποικιλία των φυτών.

Η ομάδα του καθηγητή έκανε ένα πείραμα τοποθετώντας φώτα μέσα σε κιβώτια με γρασίδι που περιείχαν λίπασμα.

Το πρόσθετο φως αντιστάθμισε την αυξανόμενη σκίαση που προκλήθηκε από την μεγαλύτερη παραγωγή βιομάζας των φυτών.

Το συμπληρωματικό φως απέτρεψε την απώλεια ειδών και διατήρησε τα επίπεδα της ποικιλομορφίας.

Τα συμπεράσματα οδήγησαν την ομάδα να καταλήξει στο ότι η έλλειψη πρόσβασης των φυτών στο φως, έφερε τις επιπτώσεις στην ποικιλομορφία και όχι η αύξηση του ανταγωνισμού των φυτών.

Σχόλια