Το Τρίγωνο των Κοραλλιών απειλείται…

0
41

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

coral-triangle-threaten

Έξι χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας συμφώνησαν στην Ινδονησία, σε ένα εκτεταμένο σχέδιο προστασίας για το Τρίγωνο των Κοραλλιών, μια από τις μεγαλύτερες περιοχές κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου.

Οι κυβερνήσεις των έξι χωρών υποσχέθηκαν να καταβάλλουν προσπάθειες για να μειωθεί η ρύπανση και η υπεραλίευση στην εν λόγω περιοχή, καθώς και να επεκταθούν οι προστατευμένες ζώνες.

Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς για το σχέδιο προστασίας για μια περιοχή που ονομάζεται Τρίγωνο των Κοραλλιών, το οποίο εκτείνεται από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, τη Νέα Παπούα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ.

Η εν λόγω περιοχή αποτελεί το ένα τρίτο των παγκόσμιων κοραλλιογενών υφάλων και το 35% της ποικιλίας ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους.

Στη διήμερη συνάντηση πολλές κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο με 40 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια.

Η συμφωνία που υπεγράφη στη διάσκεψη από αξιωματούχους κυβερνήσεων 80 χωρών, απαιτεί προσπάθειες για να την προστασία των ωκεανών από την παράνομη αλιεία και την υπερβολική ανάπτυξη, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή προσφέρει τροφή για 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα μεγάλο μέρος της διάσκεψης αφορούσε το ζωτικό ρόλο των ωκεανών στο πλανήτη, πώς επηρεάζονται οι ωκεανοί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τήξη των πάγων που έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη των θαλασσών και την συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι επιστήμονες, οι ακτιβιστές και τα κυβερνητικά στελέχη προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα, να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς οι παράκτιες περιοχές πλημμυρίζουν και μειώνεται ο πληθυσμός των ψαριών.

Η Mary M. Glackin αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα δήλωσε ότι οι αλλαγές που αναμένονται να συμβούν, θα γίνουν γρηγορότερα από ότι πιστεύουμε. Ανάφερε παραδειγματικά το γρήγορο λιώσιμο των πάγων.

Επειδή οι ωκεανοί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, γίνονται πιο όξινοι, διαβρώνοντας τα κοράλλια και «σκοτώνοντας» κάθε μορφή θαλάσσιας ζωής, συμπλήρωσε η Glackin.

Άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν με ποσό, που κυμαίνεται από 1,7 εκατομμύρια δολάρια έως 5 εκατομμύρια δολάρια, για να προστατεύσουν τους κοραλλιογενείς ύφαλους της Νοτιανατολικής Ασίας που περιλαμβάνουν την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία μεταξύ των άλλων.

Ο Freddy Numberi υπουργός της Ινδονησίας των Θαλάσσιων Υποθέσεων και της Αλιείας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η πρώτη απόδειξη που δείχνει την ενεργοποίηση των χωρών για τη προστασία των θαλάσσιων πόρων.

Στη διάσκεψη στο Μανάδο της Ινδονησίας επισημάνθηκε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μοναδική απειλή για τους ωκεανούς. Η ρύπανση από την υπερβολική ανάπτυξη, οι παράνομες μέθοδοι αλιείας χρησιμοποιώντας δυναμίτη και δίχτυα για τα αφρόψαρα, είναι επίσης καταστρεπτικοί παράγοντες για το μέλλον των ωκεανών.

Οι ηγέτες των κρατών δεσμεύτηκαν να λάβουν άμεσα κάποια μέτρα.

Πολλοί επιστήμονες στη διάσκεψη τόνισαν ότι οι ωκεανοί θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διάσκεψη για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Σχόλια