Πηνειός: ανεπανόρθωτη καταστροφή

0
96

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

pinios-pollution

Το οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού βάλλεται τα τελευταία χρόνια καθώς τα υδατικά του αποθέματα έχουν μειωθεί, η ποιότητα του νερού του έχει υποβαθμιστεί και θεωρείται ακατάλληλη για οποιαδήποτε χρήση, εξ αιτίας της αυξημένης γεωργικής δραστηριότητας, επισημαίνει  Ν. Μυλόπουλος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Πηνειός μαζί με τους παραποτάμους του αποτελεί το μοναδικό υδάτινο αποδέκτης της Θεσσαλίας, υδρεύοντας πολλές πόλεις και αρδεύοντας πολλές καλλιέργειες.

Η αυξημένη ζήτηση νερού για τις καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τα αποθέματα της υδάτινης λεκάνης του και σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται έχει μολύνει ανεπανόρθωτα τα νερά του ποταμού, τονίζει ο κος Μυλόπουλος.

Ο Πηνειός μαζί με άλλα ποτάμια της Ελλάδας ανήκει στη λίστα των υδατικών συστημάτων που έχουν «πληγεί» σχεδόν ανεπανόρθωτα, προσθέτει ο επιστήμονας..

Το οικοσύστημα του ποταμού έχει μετατραπεί από χώρο ζωής που ήταν με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, σε φορέα αστικών και χημικών απόβλητων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των υδάτων του και την καθιστούν ακατάλληλη.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τα νερά του.

Σχόλια