Μαραθώνιος Shell Eco 2009

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

marathon-shell-eco-2009O Shell Eco Marathon είναι ένας μαραθώνιος που διεξάγεται κάθε χρόνο και νικήτρια αναδείκνυεται η ομάδα που θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα όχημα το οποίο θα κινηθεί για περισσότερα χιλιόμετρα με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση. Ο πρώτος νικητής παίρνει χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 δολλαρίων, ενώ στον διαγωνισμό παίρνουν μέρος ecofriendly οχήματα.

Στον μαραθώνιο αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες οχήματα που κινούνται βάσει τον ήλιο, το πετρέλαιο, την βενζίνη, το υδρογόνο και στόχος κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι να διατηρούν μία μέση ταχύτητα 23 χιλιομέτρων την ώρα για 16 χιλιόμετρα.

Στο φετινό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, έσπασαν αρκετά ρεκόρ. Το πρωτότυπο MircoJoule μίας γαλλικής ομάδας κατάφερε να τρέξει 3771 χιλιόμεττρα με μόλις ένα λίτρο βενζίνης!

Στην κατηγορία των ηλιακών αυτοκινήτων ένα πρωτότυπο γαλλικής ομάδας έτρεξε για 665 χιλιόμετρα καταναλώνοντας μόλις ένα kWh του ρεύματος.

Το όχημα που εκπέμπει το λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ήταν μίας νορβηγικής ομάδας, με μόλις 2.6 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, ενώ το ίδιο όχημα κατάφερε να τρέξει για 1246 χιλιόμετρα χρησιμοποιόντας μόλις 1 κιλό υδρογόνο.

Σχόλια