Η «χωματερή» του Δήμου Πύργου

1
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

dump-in-pyrgos

Από το 2004 έως το 2005, στην περιοχή της Αγγινάρας του Δήμου Πύργου εξελίσσεται μια οικολογική καταστροφή.

Η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να εναποθέσει τα σκουπίδια της πόλης ανεξέλεγκτα χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη, ούτε περιβαλλοντική μέριμνα για τις συνέπειες στο ευρύτερο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής(στα 500 μέτρα από τον Αλφειό), σε μια περιοχή με έντονη αγροτική παράγωγη, όπου ζει και εργάζεται μεγάλος αριθμός οικογενειών.

Οι τότε παράνομες ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έφεραν απέναντι τους κατοίκους της περιοχής, όπου με δυναμικές κινητοποιήσεις εξέφρασαν την δικαιολογημένη αντίθεσή τους (με συνελεύσεις και κατάληψη του χώρου).

Οι μέρες και τα χρόνια πέρασαν, οι δημοτικές αρχές άλλαξαν αλλά η οικολογική «ευαισθησία» των κρατούντων δεν άλλαξε. Ακόμα και σήμερα, τόνοι σκουπιδιών πετιούνται στο χωράφι, του οποίου η κανονική χρήση ήταν ως κυνοκομείο!

Στα σκουπίδια με την εναπόθεση τους γίνεται μια απλή επιχωμάτωση, η οποία απλά επιφανειακά καλύπτει το πρόβλημα, γιατί η οργανική ύλη των σκουπιδιών παραμένει σαν εστία μόλυνσης. Τα στραγγίσματα των σκουπιδιών ανακατεύονται με τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα και το χειμώνα με τις βροχές μεταφέρονται στα δίπλα καλλιεργήσιμα χωράφια.

Οι οικολογικές συνέπειες εκτός από τον υδροφόρο ορίζοντα επεκτείνονται και στις διοξίνες που εκκρίνονται με αποτέλεσμα την ανθυγιεινή ποιότητα της ζωής των κατοίκων (η τοποθεσία Αγγινάρα βρίσκεται 6χλμ από το κέντρο του Πύργου).

Οι κάτοικοι ύστερα από πολύμορφες κινητοποιήσεις και καταφεύγοντας σε νομικές ενέργειες, όπου και τους δικαιώνουν, έχουν προχωρήσει εδώ και μέρες στην κατάληψη της παράνομης χωματερής.
Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, απέναντι στην κοντόφθαλμη λογική του «μακριά από την πόρτα μας».     Πρέπει να σταθούμε στο πρόβλημα, όχι όμως ως πρόβλημα της εκεί περιοχής, αλλά στην προβληματική που γεννά η διαχείριση των παράγωγων της κατανάλωσης.

Απέναντι σε λογικές ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ και των περιορισμένης εμβέλειας λύσεων που παρέχουν οι πολιτικές των κρατούντων, πρέπει να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων από τα κάτω, να ενδυναμωθεί ο αγώνας των κατοίκων για το κλείσιμο της χωματερής και να μεταφερθεί ο προβληματισμός στην καρδιά μιας κοινωνίας που δεν περιμένει τις λύσεις των τεχνοκρατών αλλά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της!

Συντακτική Ομάδα http://iliamovement.blogspot.com/

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Elleipsh kadwn Anakyklwshs!! h kalytera apousia kadwn anakyklwshs.. parathreitai sthn Lesvo , sygkekrimena sthn Mytilini . Oi kadoi anakuklwshs «Ydatinos» exoun perioristh mono sthn anakyklwsh alouminiou kai h syllogh tou apo tis yphreseies tou dhmou pragmatopoieitai ana araia xronika diasthmata.Den yparxoun oi «mple» kadoi!To nhsi epivarynetai idiaitera . Den yparxei politismos kai parousiazetai apnhtikh eikona stous touristes . Thermh paraklhsh na eggatastathoun kadoi sthn mytilini gia na eksyxronistei h koinwnia ! me skopo thn prostasia tou perivallontos!!!!!

Comments are closed.