Κλιματική αλλαγή και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-sea-levels-rises

Μια κατάρρευση ενός μεγάλου κομματιού πάγου από τη Δυτική Ανταρκτική, θα δημιουργούσε αύξηση στα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας περίπου στα 10 πόδια και όχι στα 20 πόδια περίπου, που είχε προβλεφθεί νωρίτερα, αναφέρει καινούργια μελέτη.

Οι ερευνητές που καθοδηγούνται από τον Jonathan L. Bamber του Πανεπιστημίου του Bristol στη Βρετανία, δήλωσαν ότι η μέγιστη αύξηση αναμένεται κατά μήκος των Ανατολικών και Δυτικών ακτών των ΗΠΑ, όπου τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον 25% περισσότερο από ότι σε άλλες περιοχές.

Το στρώμα του πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής είναι ασταθές και έχει ανησυχήσει από πολύ καιρό τους ερευνητές που φοβούνται ότι θα καταρρεύσει, εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν υπολογίσει ότι η κατάρρευση ενός μεγάλου κομματιού πάγου στον ωκεανό θα προκαλούσε αύξηση στα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας από 5 με 6 μέτρα ή 16 με 19 πόδια.

Ωστόσο η ομάδα του Bamber υπολόγισε ότι ολόκληρο το στρώμα του πάγου της Δ. Ανταρκτικής δε θα καταρρεύσει, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας να αυξηθούν περίπου 3 μέτρα ή ακριβώς κάτω από 10 πόδια.

Ακόμα και αύξηση 10 μέτρων θα σήμαινε ότι μερικές ακτές και ακόμη κάποια νησιά θα βυθίζονταν εκτός αν χτιζόντουσαν κυματοθραύστες για να τα οχυρώσουν καλύτερα.

Δεν έχει ακόμα υπολογιστεί η ταχύτητα με την οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί το εν λόγω φαινόμενο, αλλά μια προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι το λιώσιμο των πάγων μπορεί να διαρκέσει 500 χρόνια, που σημαίνει ότι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αναλογεί στο ένα τέταρτο της ίντσας τετησίως.

Η τήξη των πάγων θα μπορούσε να ανακατανείμει  την ισορροπία της μάζας μεταξύ του ύδατος και του εδάφους του πλανήτη, κάτι που ενδεχομένως θα είχε επιπτώσεις στη περιστροφή της Γης και θα ανάγκαζε το νερό να συσσωρευτεί κατά μήκος των βορειοαμερικανικών ακτών και στον Ινδικό Ωκεανό.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικού Περιβάλλοντος της Βρετανίας και του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η μελέτη δεν εξέτασε το στρώμα του πάγου της Γροιλανδίας, το οποίο έχει παρουσιάσει σημάδια αυξημένης τήξης.

Σχόλια