Οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-has-begun

Η πρώτη μετανάστευση μια ολόκληρης κοινότητας, λόγω της προκαλούμενης από τον άνθρωπο, παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, συνέβηκε στα νησιά Carteret.

Tα νησιά Carteret είναι νησιά της Παπούα Νέα Γουινέα που βρίσκονται βορειοανατολικά της Bougainville στο Νότιο Ειρηνικό, με πληθυσμό 2,600 ανθρώπους. Αποτελούνται από μια συστάδα νησιών και πήραν την ονομασία τους από το Βρετανό πλοίαρχο Philipp Carteret που τα ανακάλυψε το 1767.

Οι πρώτες πέντε οικογένειες μετακόμισαν στο Bougainville να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μαζική μετανάστευση. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση ήταν η τοπική ηφαιστειακή δραστηριότητα, η αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας και η αφαίρεση μαγκρόβιων δέντρων και μεγάλων θάμνων που αναπτύσσονται σε παράκτιες τροπικές περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπου άλλα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν (mangroves forests).

Το υψηλότερο σημείο των νησιών είναι 170 cm επάνω από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια τα νησιά έχουν πλημμυρίσει επανειλημμένα από τις παλίρροιες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες λαχανικών και φρούτων, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των κατοίκων.

Είναι οι πρώτοι «πρόσφυγες» της κλιματικής αλλαγής. Η εν λόγω κατάσταση θυμίζει τους πρόσφυγες του Darfur που εκτοπίζονται συνεχώς. Είναι η πρώτη φορά όμως που μια ολόκληρη κοινωνία ανθρώπων έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τα σπίτια της ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Ο πληθυσμός τους μπορεί να είναι μικρός, αλλά το εν λόγω γεγονός προαναγγέλλει τη μαζική μετατόπιση των πληθυσμών από τις παράκτιες πόλεις και τις χαμηλού υψόμετρου από τη θάλασσα περιοχές ως συνέπεια του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η καταστροφή έχει αρχίσει αλλά κανείς δεν το έχει παρατηρήσει ακόμα.

Σχόλια