Η σόγια αναπτύσσεται ανάμεσα στα πυρηνικά απόβλητα

0
48

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

soybeans-grow-chernobil

Εάν οι επιστήμονες μπορούσαν  να καταλάβουν πώς τα φυτά επιβιώνουν σε εξαιρετικά εχθρικά περιβάλλοντα , θα τους βοηθούσε να δημιουργήσουν πολύ ανθεκτικά φυτά που θα αντέχουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όπως η ξηρασία και τα άγονα εδάφη.

Το γεγονός ότι η σόγια μπόρεσε να αναπτυχθεί σε μια περιοχή που έγινε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στο κόσμο, το Τσερνομπίλ, είναι πολύ ενθαρρυντικό δηλώνει ο επιστήμονας βιοτεχνολογίας Martin Hajduch, από τη Σλοβάκικη Ακαδημία Επιστημών.

Η ομάδα του Hajduch δημιούργησε ένα κήπο κοντά στο χωριό Chistogalovka, το οποίο είναι περίπου 5 χιλιόμετρα από το ερειπωμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνομπίλ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους σπόρους με όλα τα όργανα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν, προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες μελέτες των επιστημόνων.

Οι βιολόγοι μελετούν τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας πάνω στα φυτά για δεκαετίες και έχουν αναγνωρίσει μια σειρά πρωτεϊνών που φαίνονται να προστατεύουν τις σοδειές από τη γενετική καταστροφή,  αλλά είναι η πρώτη φορά που κάποιος αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει στο Τσερνομπίλ.

Οι Σλοβάκοι επιστήμονες άρχισαν με το πάγωμα κάθε σπόρου με υγρό άζωτο και αργότερα το θρυμμάτισαν για να εξάγει ένα μείγμα πρωτεϊνών. Κατόπιν ταξινόμησαν τα μόρια σε ένα ηλεκτροδοτούμενο ζελατινοειδές υλικό και αναγνώρισαν το καθένα με ένα μαζικό φασματόμετρο.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την ίδια έρευνα και σε ένα κήπο που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιόμετρων από την περιοχή καταστροφής.

Ο Hajduch έμαθε ότι τα μολυσμένα φυτά μεταλλάσσονται για να προστατευτούν, ρυθμίζοντας τα επίπεδα πρωτεϊνών τους που τα προφυλάσσουν από κάποια ενδεχόμενη αρρώστια, από βαρέα μέταλλα και το αλάτι.

Σχόλια