Ανακύκλωση πλοίων:νέα σύμβαση από τον ΙΜΟ

0
108

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

ships-recyclingΤα κράτη μέλη του ΙΜΟ ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια πενθήμερη διάσκεψη στο Χονγκ Κόνγκ για μελετήσουν μέτρα για την ασφαλέστερη ανακύκλωση των παλιών πλοίων με σκοπό τη προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την ώρα που τα κράτη μέλη του ΙΜΟ, δέχονται έντονες κριτικές για «αναποτελεσματικά μέτρα σχετικά με την ρύπανση και την ασφάλεια των εργατών στις βιομηχανίες».

Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος δήλωσε ότι μια διεθνής συνθήκη για την ασφάλεια και την περιβαλλοντική προστασία της ανακύκλωσης των πλοίων αναμένεται να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ στο τέλος της πενθήμερης διάσκεψης.

Το σχέδιο της συνθήκης προτείνει ένα σύνολο οδηγιών και νομικών μέτρων σχετικά με τη βιομηχανία αποσυναρμολόγησης πλοίων, με σκοπό τη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των εργατών, πρόσθεσε ο κος Μητρόπουλος.

Μια τέτοια προσπάθεια για συλλογική δράση θα έδινε μεγάλη αξία στο ευρύ φάσμα των μέτρων του ΙΜΟ για την αποτροπή της  θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα πλοία, συμπλήρωσε ο κος Μητρόπουλος.

Η βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων είναι πολύ σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες και για  την Κίνα που απασχολεί 100,000 εργαζόμενους.

Ενώ δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, θέτει επίσης σημαντικές προκλήσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος και την δημόσια υγεία των εργατών, λόγω ορισμένων επιβλαβών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη κατασκευή των πλοίων.

Το νέο σχέδιο για την ανακύκλωση πλοίων θα περιλαμβάνει οδηγίες για την αποσυναρμολόγηση των πλοίων που θα εξυπηρετούν δύο βασικούς σκοπούς, την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα ναυπηγεία και μειώνοντας τη ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον.

Οι νέες οδηγίες για την ανακύκλωση πλοίων θα αλλάξουν το σχέδιο, τη κατασκευή, τη λειτουργία και τη προετοιμασία των πλοίων για να διευκολύνουν την ασφαλέστερη και την περιβαλλοντικά υγιή ανακύκλωση, δήλωσε ο Donald Τsang, αξιωματούχος του Χόνγκ Κόνγκ


Σχόλια