Η Κίνα έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη κλιματική αλλαγή

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-negotiations-climate-changeΛύγισαν οι αντιστάσεις της Κίνας αναφορικά με τα όρια των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και το Πεκίνο συμφωνεί στη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Ο Βρετανός γραμματέας της Κλιματικής Αλλαγής Ed Miliband, δήλωσε ότι η Κίνα εκπέμπει τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου. Συνειδητοποιώντας  τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη χώρα της, η Κίνα κατανοεί ότι ο κόσμος κινείται προς μια οικονομία που θα στηρίζεται στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η μεταστροφή της κινέζικης κυβέρνησης βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες της επίτευξης μια συμφωνίας στο πλαίσιο της συνάντησης των αρχηγών των κρατών τον Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μεγάλη ευθύνη για τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου και πιέζουν άμεσα για τη μείωση τους με σκοπό να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

Καμία όμως συμφωνία δεν θα γίνει για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη, χωρίς τη συμφωνία της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες ευθύνονται μαζί  για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η επίσημη θέση της Κίνας δεν έχει αλλάξει αλλά εικάζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει ένα σύνολο στόχων μέχρι το 2020 να έχει μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ed Miliband δήλωσε ότι η δέσμευση του Barak Obama να μειώσει τις εκπομπές στα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020 απελευθέρωσε την διεθνή διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που της αναλογεί και έχει την ικανότητα να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες για την κλιματική αλλαγή δήλωσε ο Su Wei, ανώτερος διαπραγματευτής.

Η Κίνα θέλει τα αναπτυγμένα κράτη να δεσμευτούν για ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους σχετικά με τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης η Κίνα θέλει να μοιραστεί την οικονομία που θα στηρίζεται στην εν λόγω μείωση και να δημιουργήσει ένα ταμείο στα Ηνωμένα Έθνη για την αγορά των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η θέση του Πεκίνου δεν είναι ξεκάθαρη αν αναλογιστούμε ότι στην ουσία η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων για ευρεσιτεχνίες στο τομέα ηλιακής και αιολικής ενέργειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δέχονται ότι η Κινέζικη οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των φτωχότερων πολιτών της, προτού εφαρμόσει τις γενικές μειώσεις εκπομπών.

Σχόλια