Το εμπόριο του ανακυκλωμένου χαρτιού επιβραδύνεται στη Κίνα

0
57

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

trade-paper-recycling-reduces

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ξοδεύουν το χρόνο τους κάθε βδομάδα για να ξεχωρίσουν τις παλιές τους εφημερίδες από τα υπόλοιπα οικιακά τους απόβλητα, για την ανακύκλωση.

Ένα φορτηγό περνάει και τις παραλαμβάνει σε κάποιο σημείο για να ανακυκλωθούν. Κάποιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούν, ενώ κάποιοι άλλοι αδιαφορούν.Ισχυρίζονται ότι εκπλήρωσαν το σκοπός για τη προστασία του περιβάλλοντος, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, και ελπίζουν ότι τα υλικά θα ανακυκλωθούν με κάποιο τρόπο.

Υπάρχουν στόχοι για την ανακύκλωση του χαρτιού. Για να καλύψει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία χαρτιού στοχεύει να ανακυκλώσει το 66% όλων προϊόντων χαρτιού μέχρι το 2010. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έφθασε το 64,5% το 2007.

Η Αμερικάνικη Βιομηχανία χαρτιού έχει θέσει ένα στόχο να ανακυκλώσει το 55% όλου του χρησιμοποιημένου χαρτιού μέχρι το 2012.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων χαρτιών στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμάτων αυτών μεταφέρεται με πλοία στη Κίνα για ανακύκλωση.

Η εταιρεία ανακύκλωσης Ciparo, μια από τις μεγαλύτερες στη Κίνα, ανακυκλώνει τα απορρίμματα χαρτιών και τα μεταπουλά στους κινέζους κατασκευαστές. Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζονται από την Κίνα περιέχουν ανακυκλωμένο χαρτί, είτε στο περιτύλιγμα, είτε στη συσκευασία τους ή στις οδηγίες χρήσεως.

Για τους κινέζους κατασκευαστές, τα απορρίμματα χαρτιού είναι ένα παζάρι.  Κάθε τόνος κοστίζει 100 δολάρια και κάθε τόνος για παρθένο πολτό κοστίζει 500 δολάρια. Η κινέζικη κυβέρνηση ενθαρρύνει την εισαγωγή φθηνότερων πρώτων υλών, προσελκύοντας τα απορρίμματα χαρτιού που έχουν μηδενικούς δασμούς.

Ακόμα για εκείνους που προτίθενται να καταβάλουν περισσότερα χρήματα για καινούργιο υλικό, η Κίνα έχει πρόβλημα, καθώς η υψηλή ζήτηση τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την «φτωχή» αναδάσωση έχει σημειώσει μια σοβαρή έλλειψη του παρθένου πολτού.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για άμεση δεντροφυτευση σε περιοχές όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές,  όπως το νησί Χάιναν στην νότια Κίνα, αλλά θα πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 10 με 20 χρόνια για να αποφέρει καρπούς η δενδροφύτευση.

Το ανακυκλωμένο υλικό είναι ένα μεγάλο θέμα στη Κίνα.

Οι εταιρείες ανακύκλωσης  παίρνουν τα απορρίμματα χαρτιού από τις ευρωπαϊκές τοπικές αρχές και τους μεγάλους εμπόρους όπως τα σουπερμάκετ, τα στέλνουν στη Κίνα για να ανακυκλωθούν και τα πωλούν για κέρδος στους κινέζους κατασκευαστές, που τα χρειάζονται για τα προϊόντα που εξάγουν στη Δύση.

Ωστόσο, παρουσιάζεται πρόβλημα καθώς οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων χαρτιού που αποστέλλονται στην Κίνα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Η κινέζικη κυβέρνηση εκφράζει φόβους, τονίζοντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει μια τεράστια χωματερή.

Το Πεκίνο απαιτεί την ανανέωση αδειών κάθε τρια χρόνια για εταιρείες όπως η Ciparo. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι κάθε φορτίο που έρχεται θα πρέπει να έχει ξεχωριστά πιστοποιητικά εισαγωγής που θα δηλώνουν επακριβώς ότι πρόκειται για ανακυκλωμένο χαρτί και όχι απορρίμματα χαρτιού που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάζουν τα δέματα πριν τα παραλάβουν από την Ευρώπη για να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για χαρτί που θα ανακυκλωθεί και όχι για άχρηστα απορρίμματα χαρτιού.

Σχόλια