Ανακαλύφθηκε η προέλευση της πράσινης άλγης του Πεκίνου

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

origin-of-algae-china

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πηγή της πράσινης άλγης που εμπόδισε την προπόνηση για την ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Η τεράστια πράσινη άλγη προκλήθηκε από την αυξημένη καλλιέργεια θαλάσσιου φυκιού σχεδόν 200 χλμ. κατά μήκος της ακτής, αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.

Η πράσινη παλίρροια συνεχώς αυξάνονταν καθώς η άλγη μετακινούνταν και πλησίαζε πιο πολύ στις εγκαταστάσεις Ιστιοπλοΐας στο Qingdao.

Σε ένα σημείο μάλιστα δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι πράσινης άλγης που έχει καταγραφεί ποτέ στο κόσμο.

Αρχικά τα διεθνή μέσα και πολλοί επιστήμονες πρότειναν ότι οι υπερβολικές θρεπτικές ουσίες στα παράκτια ύδατα προκάλεσαν την ανάπτυξη της άλγης.

Με βάση  τα νέα δεδομένα,  οι επιστήμονες εικάζουν ότι παρόμοιες παλίρροιες θα μπορούσαν να συμβούν και πάλι.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο λόγος που η πράσινη άλγη δεν είχε εμφανιστεί προηγουμένως ήταν ότι η  υδατοκαλλιέργεια στη συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν τόσο αυξημένη.

Το Ιούνιο του 2008 τα νερά και οι ακτές της πόλης Qingdao που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ιστιοπλοΐας βιώσαν μια ογκώδη πράσινη παλίρροια που κάλυπτε περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η πράσινη παλίρροια κράτησε τουλάχιστον δύο βδομάδες και χρειάστηκαν πάνω από 10,000 άνθρωποι για να την καθαρίσουν, αφαιρώντας πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους της πράσινης άλγης από την ακτή.

Η άλγη ονομάζεται και Enteromorpha profilera. Ένας βιολόγος από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών δήλωσε ότι δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Enteromorpha profilera μολύνει τις υδατοκαλλιέργειες που δημιουργούν ένα είδος θαλάσσιου φυκιού Porphyra.

Το θαλάσσιο φύκι πωλείται κυρίως ως τροφή αφού περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες.

Οι ερευνητές μίλησαν με τους καλλιεργητές του θαλάσσιου φυκιού στη Κίτρινη Θάλασσα στην ακτή της επαρχίας Jianngsu και επισήμαναν ότι η πράσινη άλγη θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί στην εν λόγω περιοχή.

Σχόλια