Παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς στην Ινδονησία.

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

global-ocean-conference

Παγκόσμια διάσκεψη για τους ωκεανούς ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Ινδονησία με μια προειδοποίηση ότι η αλλαγή του κλίματος θα επιταχύνει την καταστροφή των θαλάσσιων πόρων.

Αξιωματούχοι και υπουργοί από περισσότερες από 70 χώρες παίρνουν μέρος στη διάσκεψη για τους ωκεανούς, που θα κρατήσει πάνω από πέντε ημέρες και γίνεται στο λιμάνι του Manado στην Ινδονησία.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ταυτόχρονα τη στάθμη των θαλασσών και τα αποθέματα της ιχθυοπανίδας.

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ανάπτυξης αναμένεται να κάνουν μια κοινή δήλωση με στόχο να καθοδηγήσουν τις  συζητήσεις που θα γίνουν για την κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη.

Ο Υπουργός των Θαλασσιών Υποθέσεων και Αλιείας της Ινδονησίας, Freddy Numberi, δήλωσε ότι όπως φαίνεται, οι πολύτιμοι θαλάσσιοι πόροι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης δηλώνουν ότι τα θέματα που θα συζητηθούν για τη κλιματική αλλαγή είναι τα δάση, τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα, ενώ μικρότερη αναφορά θα γίνει στους ωκεανούς.

Η επικεφαλής του προγράμματος για το Θαλάσσιο Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, Jacqueline Alder, δήλωσε ότι αν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί δεν θα υπήρχε το κλίμα…

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι θα εξεταστούν οι εκπομπές αερίων που γίνονται στη ξηρά.

Το θέμα με τους ωκεανούς και το κλίμα και η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητηθεί και να καταλήξει στην υπογραφή συμφωνίας.

Περίπου το 25% των ανθρώπινων εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, μεταξύ του 2000 και 2007, απορροφήθηκαν από τους ωκεανούς, αλλά πέρα από αυτό δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει , καθώς αυτό εξαρτάται από την επιστήμη και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, συμπλήρωσε η Alder.

Αν δεν συμπεριληφθεί το θέμα των ωκεανών στη διάσκεψη, θα περάσουμε τα επόμενα 5 με 10 χρόνια βρισκόμενοι σε ένα τέλμα είπε η Alder, αναφερόμενη στις συζητήσεις για το κλίμα στη Κοπεγχάγη.

Η Alder υποστήριξε ότι τα έθνη ελπίζουν να είναι σε θέση να κάνουν μια προκαταρκτική εργασία για την καθιέρωση ενός συστήματος που θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες ώστε να συντηρήσουν τα θαλάσσια περιβάλλοντα τους που βοηθούν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Μερικοί εκπρόσωποι δήλωσαν ότι ένα τόσο μακροπρόθεσμο σχέδιο δεν θα μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η υπεραλίευση θα μπορούσε να οδηγήσει εξαφάνιση ορισμένων ειδών που ταΐζουν εκατομμύρια ανθρώπους και βοηθούν στην ισορροπία των οικοσυστημάτων.

Εκπρόσωποι της WWF υποστήριξαν ότι η αυξημένη αλίευση του γαλάζιου τόνου θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Ινδονησία, ένα μεγάλο αρχιπέλαγος με 17,000 νησιά, έχει υποστεί τεράστια ζημιά στο θαλάσσιο οικοσύστημα του εξ αιτίας της μεγάλης ρύπανσης και της παράνομης αλιείας.

Σχόλια