Φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα

0
269

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

china-carbon-tax

Κινέζοι πολιτικοί ερευνητές θα παρουσιάσουν σύντομα προτάσεις για ένα νέο είδος φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα  (carbon tax), το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Σου Μίνγκ, αναπληρωτής διευθυντής ενός ινστιτούτου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η έρευνα για το φόρο του διοξειδίου του άνθρακα είχε ζητηθεί από το εν λόγω Υπουργείο και το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και η πρόταση θα δημοσιευθεί περίπου σε ένα μήνα..

Ο Σου Μίνγκ δήλωσε ότι το νέο είδος φόρου που μελετάται είναι μέρος ενός πακέτου πιθανών φόρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα υπόλοιπα είναι φόροι για τους ρύπους του διοξειδίου του θείου, της αμμωνίας και για τα υγρά απόβλητα.

Σε μια εποχή που γίνονται προσπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, οι περιβαλλοντικοί φόροι είναι αναγκαίοι, δήλωσε ο Σου Μίνγκ.

Η φορολογική πρόταση για το διοξείδιο του άνθρακα έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να μπορέσει να εφαρμοστεί, συμπλήρωσε ο Σου Μινγκ.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι εξαρτάται από τις πλούσιες χώρες για να ανοίξει ο δρόμος για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κινέζικη κυβέρνηση έχει προωθήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για να σταματήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα εργοστάσια, τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, και από τα οχήματα.

Ένας φόρος για το διοξείδιο του άνθρακα θα κάλυπτε ενδεχομένως τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα και από άλλες πηγές που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα παγιδεύοντας υψηλά ποσοστά ηλιακής ακτινοβολίας  και προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Κίνα ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών CO2 (το κύριο αέριο του θερμοκηπίου) και παράγει περίπου 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της, από τους σταθμούς παραγωγής λιθάνθρακα. Εκτός αυτού, η Κίνα είναι είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας από λιθάνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλες κυβερνήσεις έχουν πιέσει το Πεκίνο να δεσμευτεί για τον έλεγχο και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, στο πλαίσιοτης καινούργιας συμφωνίας για το κλίμα που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι και οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να πιεστούν για δεχτούν  τα υποχρεωτικά μέτρα για τις εκπομπές των αερίων, λύνοντας έτσι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει προκληθεί από τις αναπτυγμένες χώρες.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι περίπου στη Κίνα παράγουν 4 μετρικούς τόνους των αερίων του θερμοκηπίου ανά άτομο, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που παράγουν 20 μετρικούς τόνους ανά άτομο.

Η Κίνα έχει εισάγει ένα φόρο για τα προϊόντα πετρελαίου και αναπροσάρμοσε τους κανόνες τιμολόγησης τους για να απεικονίσει καλύτερα τις δυνάμεις της αγοράς.

Ο Jiang Kejun, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ενέργειας δήλωσε ότι ο φόρος του διοξειδίου του άνθρακα δε θα αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου το φόρο των καυσίμων.

Ο φόρος των καυσίμων αφορά τη μείωση ενέργειας και τη μείωση της ρύπανσης από τις εκπομπές ρύπων, αλλά ο στόχος της εισαγωγής του φόρου του διοξειδίου του άνθρακα θα είναι να μειώσει τις εκπομπές του CO2.

Σχόλια