Φυσικό Αέριο: Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

agreement-eu-turkey-gas

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία  θα συνάψουν συμφωνία για το φυσικό αέριο, πετυχαίνοντας την απελευθέρωση της ενέργειας στη Κασπία Θάλασσα, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η εξάρτηση του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, επιβάλλει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της.

Εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας μπορούν να παρέχουν οι χώρες της Κασπίας Θάλασσας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου των κρατών της ΕΕ.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Άγκυρα στις 25 Ιουνίου και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο του αγωγού Ναμπούκο, που προορίζεται για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Είναι το κλειδί για να «σπάσει» τον ασφυκτικό κλοιό του Κρεμλίνου για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς οι Τούρκοι έχουν αποδεχτεί τους όρους της ΕΕ.

Ο αγωγός Ναμπούκο ένα σχέδιο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι στο κέντρο ενός διαγωνισμού  χτυπώντας την Ρωσία ενάντια στην ΕΕ και εμπλέκει την Τουρκία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν και τα αυταρχικά καθεστώτα της κεντρικής Ασίας σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η περίπτωση του αγωγού Ναμπούκο συζητείται έντονα μετά τον πόλεμο του φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία τον Ιανουάριο, που προκάλεσε τα προβλήματα με τις προμήθειες της Gazprom στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Παρόμοιες διαφωνίες είχαν υπάρξει το 2006 και το 2007.

Ο αγωγός Ναμπούκο που εκτείνεται πάνω από 2.000 μίλια από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη, το κύριο κόμβο αερίου έξω από τη Βιέννη, θα είναι η βασική διαδρομή για την άντληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη που δεν ελέγχεται από τη Gazprom.

Το εν λόγω σχέδιο είχε πέσει σε αδιέξοδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη συμφωνία της διέλευσης του αγωγού. Περισσότερο από το ήμισυ του αγωγού βρίσκεται στη Τουρκία, καθιστώντας την ως θέση κλειδί των ευρωπαϊκών ενεργειακών αποθεμάτων.

Στην Άγκυρα υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η Τουρκία απαιτεί ένα 15% του φυσικού αερίου που περνάει από τον αγωγό να το παίρνει σε χαμηλότερες τιμές.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και η κοινοπραξία των έξι εταιρειών που πρόκειται να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τον αγωγό, δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη απαίτηση είναι οικονομικά ασύμφορη.

Το πρόβλημα λύθηκε στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της ΕΕ και των σχετικών χωρών. Η Τουρκία σταμάτησε να έχει την απαίτηση του 15%.

Η Ρωσία πιέζει τη κεντρική Ασία και το Αζερμπαϊτζάν να προσπαθήσουν να έχουν τον έλεγχο του συνόλου των διαδρομών του φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Σχόλια