Ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών

1
240

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

plastic-bottles-recycling

Η μεγαλύτερη αύξηση εμφιαλωμένων ποτών δεν παρουσιάζεται ούτε στη μπύρα, ούτε στα αλκοολούχα ποτά ή χυμούς αλλά στο χρωματιστό νερό και στα αναψυκτικά.

Η διευθύντρια μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην Αμερική, που προωθεί την ανακύκλωση, περνάει την ημέρα της σκεπτόμενη τα πλαστικά μπουκάλια, τα μεταλλικά κουτάκια και άλλα υλικά συσκευασίας όπως τα εμπορευματοκιβώτια,  που οι αμερικάνοι τα θεωρούν δεδομένα στην καθημερινότητα τους.

Η Φρανκλίν, που διευθύνει το κέντρο ανακύκλωσης εμπορευματοκιβωτίων δεν κατηγορεί τους πολίτες αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης αλλά το σύστημα που δεν συμβαδίζει με σχέδια κατανάλωσης ιδιαίτερα όσον αφορά το νερό.

Το εμφιαλωμένο νερό παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποτά που περιλαμβάνουν αλκοόλ, χυμούς ή αναψυκτικά. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει διπλασιαστεί τη τελευταία δεκαετία.

Το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό καταναλώνεται μακριά από τα σπίτια, συνήθως στα πάρκα, στο γραφείο ή οδηγώντας με το αυτοκίνητο σε περιοχές που συνήθως δεν υπάρχει ανακύκλωση.

Οι ευκαιρίες για ανακύκλωση εκτός σπιτιού είναι ελάχιστες τονίζει η Φρανκλίν.

Τα πλαστικά μπουκάλια πρέπει να ανακυκλώνονται γιατί προστατεύεται το περιβάλλον καθώς δεν διασπώνται ποτέ και για την παραγωγή τους χρειάζονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου το χρόνο.

Το Ινστιτούτο Ανακύκλωσης Εμπορευματοκιβωτίων εξετάζει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων των μπουκαλιών, που θα δημιουργούσε κίνητρα για την ανακύκλωση, ειδικά όταν πρόκειται για τα πλαστικά μπουκάλια.

Το εν λόγω μέτρο θα βοηθούσε τους φορολογούμενους να μειωθούν οι φόροι καθαριότητας που πληρώνουν.

Τα κράτη που διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης των μπουκαλιών στην Αμερική λειτουργούν άψογα το εν λόγω σύστημα χάρη στην ενεργοποίηση ευαισθητοποιημένων ομάδων όπως οι πρόσκοποι, οι καθαριστές γραφείων.

Έντεκα πόλεις διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης μπουκαλιών με οικονομικό κίνητρο, μόνο τρία κράτη η Καλιφόρνια, η Χαβάη και το Μάιν περιλαμβάνουν όμως στο σχέδιο τους τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης μπουκαλιών, δηλώνει η Φρανκλίν, θα μπορούσε να καλύψει και τα καινούργια είδη συσκευασίας που δεν υπήρχαν 20 χρόνια πριν.

Το εν  λόγω σχέδιο θα βοηθούσε και τις εταιρείες ανακύκλωσης, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πλαστικών μπουκαλιών εξάγεται στη Κίνα για να ανακυκλωθούν εκεί.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας .
  Υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη και η ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους μας .

  Ανακυκλωση Ν.Τ.Μπλουμας
  Ενοικιασεις Καδων
  Συλλογη Μεταφορα Διαχειριση Απορριμματων
  (Χαρτι- Πλαστικο- Γυαλι- Ξυλο- Ηλ.Συσκευες)

  ΒΙ.ΠΕ Λακκωματος Θεσ/νικη
  23920 71.206

Comments are closed.