Μαλιακός : νεκρός κόλπος

0
95

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

maliakos-dead-fish

Η εκτεταμένη ρύπανση στο Μαλιακό απειλεί με οικονομική καταστροφή τους αλιείς της ευρύτερης περιοχής.

Τα αίτια της ρύπανσης του Μαλιακού είναι πολλά.

Στα ύδατα του Μαλιακού οι επιστήμονες εντόπισαν υψηλά ποσοστά αζώτου και φωσφόρου που προέρχονται από τα αστικά λύματα και τα φυτοφάρμακα..

Το φώσφορο είναι συστατικό των φυτοφάρμακων που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες της περιοχής και εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατέληξε στα ύδατα του Μαλιακού.

Οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ευθύνονται για ένα μέρος της ρύπανσης του κόλπου, καθώς δεν λειτουργούν το βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα τα απόβλητα τους να οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στο Μαλιακό.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, για όλα ευθύνεται τοξικό φύκι chattonella, που εκκρίνει μια βλέννη η οποία κάθεται στα βράγχια των ψαριών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία, δήλωσε ο δρ. Βιολογίας, Κ. Κουκάρας.

Μια άλλη αιτία ρύπανσης που υποβαθμίζει την ποιότητα των νερών του κόλπου, είναι τα απορρίμματα που έρχονται από το ποταμό Σπερχειό.

Ο γενικός γραμματέας Στερεάς Ελλάδας κος Παντελής Σκλιάς δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι επιστημονικοί φορείς για την παρακολούθηση των ιχθυοαποθεμάτων στο Μαλιακό κόλπο.

Επίσης δήλωσε ότι  πρέπει  να δημιουργηθεί ένα άριστα εξοπλισμένο κέντρο εποπτείας του κόλπου και της κοιλάδας του Σπερχειού και η λειτουργία προγράμματος δορυφορικής παρακολούθησης που θα επιβλέπει τις μεταβολές που γίνονται στα ύδατα του κόλπου.

Σχόλια