Ανακόντα : μετατροπέας κυματικής ενέργειας.

0
170

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

anaconda-wave-generator

Μια νέα ενεργειακή συσκευή με το όνομα Ανακόντα είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη για τη παραγωγή κυματικής ενέργειας στις Βρετανικές ακτές.

Οι εφευρέτες της δηλώνουν ότι το κλειδί της επιτυχίας της, στηρίζεται στην απλότητα της. Η Ανακόντα μοιάζει με ένα μεγάλο λαστιχένιο θαλάσσιο φίδι, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κυματικής ενέργειας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η εν λόγω συσκευή ανήκει στην πρώτη γραμμή μιας νέας γενιάς μετατροπέων κυματικής ενέργειας, που θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φτιαγμένη από ένα συνδυασμό συνθετικού υλικού και φυσικού λάστιχου, είναι ανθεκτική στην πάροδο του χρόνου και δεν φθείρεται από το σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες συσκευές.

Διασχίζοντας τα κύματα, η Ανακόντα συγκεντρώνει κινητική ενέργεια την οποία χρησιμοποιεί για να κατευθύνει τη γεννήτρια που βρίσκεται τοποθετημένη στην ουρά της.

Η συσκευή δοκιμής  έχει μήκος 9 μέτρα αλλά, οι κατασκευαστές του δηλώνουν ότι σε πραγματικό μέγεθος θα μπορούσε να φτάσει τα 200 μέτρα και να είναι ικανή να παράγει 1MW, αρκετή ενέργεια  για να τροφοδοτήσει χίλια σπίτια. Το συγκεκριμένο κόστος κατασκευής της είναι 2 εκατομμύρια λίρες.

Η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στον στόχο της Βρετανίας να παράγει ένα 15% ενέργεια μέχρι το 2020, από τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.

Η χρήση τεχνολογιών για την παραγωγή κυματικής και της παλιρροιακής  ενέργειας θα μπορούσαν να προσθέσουν 1020GW της ηλεκτρικής παραγωγής στη Βρετανία μέχρι το 2050.

Η Ανακόντα κατασκευάστηκε από την εταιρεία Checkmate Seaenergy Ltd και έγιναν δοκιμές μέσα σε δεξαμενή νερού στο Gosport του Hampshire, η οποία λειτουργούσε με κυματισμό .

Ο εφευρέτης της εν λόγω συσκευής είναι ο καθηγητής Rod Rainey, που έχει εργαστεί στον τομέα σχεδίασης της εφαρμοσμένης μηχανικής για πολλές δεκαετίες. Ο  Rod Rainey δηλώνει ότι η  Ανακόντα σε σύγκριση με άλλους μετατροπείς παραγωγής κυματικής ενέργειας είναι πιο ανθεκτική εξ αιτίας του υλικού που είναι κατασκευασμένη .

Κάθε συσκευή Ανακόντα δένεται στο πυθμένα της θάλασσας και κινείται με τη φορά των κυμάτων, επιπλέοντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς το κύμα «χτυπά» το μπροστινό μέρος της συσκευής, δημιουργεί μια διόγκωση που κινείται προς το πίσω μέρος στης λαστιχένιας σωλήνωσης, φτάνει στην ουρά της και ενεργοποιεί την γεννήτρια.

Έτσι με το χτύπημα του κύματος η ουρά της Ανακόντα ενεργοποιεί τη γεννήτρια παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Οι σχεδιαστές της Ανακόντα επισημαίνουν ότι το βασικό της πλεονέκτημα είναι η ικανότητα της να μην φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Η Βρετανία είναι γνωστή για την εφαρμοσμένη μηχανική της και οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα, προκαλούν τις επιχειρήσεις για να βρουν νέα ενεργειακά προγράμματα που μπορεί να πουληθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Checkmate, Paul Auston..

Δείτε το βίντεο

Σχόλια