Αιθάλη: μέτρα προστασίας από τα Αρκτικά Κράτη.

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

soot-thaw-ice

Τα Αρκτικά Κράτη συμφώνησαν να πάρουν μέτρα για τη μείωση της αιθάλης, που είναι η αιτία που σκουραίνει το χρώμα του πάγου γύρω από το Βόρειο Πόλο και επιταχύνει την τήξη τους.

Η αιθάλη είναι ένας από τους παράγοντες που ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα οχτώ- μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, ολοκλήρωσαν την προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση στη Νορβηγία, κατά την οποία όμως αγνόησαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Κίνας, Ιταλίας, Νότιας Κορέας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμετοχή τους στο οχταμελές συμβούλιο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Αρκτικής, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «ομάδα άμεσης δράσης» που θα εξετάσει τρόπους για την μείωση της αιθάλης, που προκαλείται από τα καύσιμα των αυτοκινήτων, την καύση των ξύλων και των αγριόχορτων από τους αγρότες, τις δασικές πυρκαγιές, μαζί με άλλα δύο αέρια του θερμοκηπίου.

Η εν λόγω ομάδα, θα αναλάβει άμεσα ενεργό δράση και θα συντάξει μια έκθεση προόδου που θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνάντηση το 2011, σύμφωνα με κοινή δήλωση που έγινε από ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Δανία, Φιλανδία, Σουηδία, Ισλανδία και Νορβηγία στην αρκτική πόλη Τρόμσοε της Νορβηγίας.

Η αιθάλη σκουραίνει το χρώμα του χιονιού και απορροφά περισσότερη ζέστη, επιταχύνοντας τη κλιματική αλλαγή που ανατροφοδοτείται από το διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου που απελευθερώνεται από τη καύση των ορυκτών καυσίμων.

Ο υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας, Jonas Gahr Stoere, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα επισημαίνει ότι οι εν λόγω ρυπαντές έχουν συμβάλει εξίσου με το διοξείδιο του άνθρακα στην άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Ο υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο «καθαρισμός» του αέρα θα μπορούσε να επιτρέψει στο πάγο, από τον αρκτικό ωκεανό το καλοκαίρι έως τους αλπικούς παγετώνες, να «επιβιώσει» περισσότερο. Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που θα πρέπει να περιληφθεί στην καινούργια συμφωνία του κλίματος που θα γίνει στα Ηνωμένα Έθνη στο Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Αρκτικής δήλωσε ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη τήξη των πάγων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το Συμβούλιο της Αρκτικής ανέβαλε έως το 2011 μια απόφαση σχετικά με το αν θα δώσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στους «ξένους»..  Η Κίνα, η Ιταλία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ζητήσει να γίνουν «προσωρινοί παρατηρητές» στη Νορβηγία, που τους δίνει πιο επίσημο και υπεύθυνο ρόλο από ότι τώρα.

Η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία παρευρίσκονται ήδη ως αρκτικοί μόνιμοι παρατηρητές του Συμβουλίου. Μερικά κράτη φοβούνται ότι περισσότεροι παρατηρητές θα μπορούσαν ριζικά να αλλάξουν το Συμβούλιο.

Σχόλια