Βέτο στο Λιθάνθρακα βάζει η Βρετανία.

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

clean-coal-uk

To Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πέτυχε μια πράσινη νίκη, καθώς ανακοίνωσε ότι κανένας σταθμός παραγωγής λιθάνθρακα δεν θα χτιστεί στη Βρετανία αν δε πληροί τις προδιαγραφές για τη σωστή δέσμευση και αποθήκευση στο υπέδαφος τουλάχιστον 25% των αέριων του θερμοκηπίου άμεσα και 100% μέχρι το 2025.

Το υπουργείο πέτυχε την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Σε αυτό συνέβαλε και η μάχη που έχουν δώσει οι οικολογικές οργανώσεις για να ασκήσουν πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών του CO2.

Η βρετανική κυβέρνηση θα στηριχτεί σε ένα σχέδιο κατασκευής 4 ενεργειακών περιφερειακών μονάδων (energy clusters) παράγοντας συνολικά 2,5GW της ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική ακτή της Μεγάλης Βρετανίας.

Κάθε ενεργειακή μονάδα θα διαθέτει ένα κύριο σταθμό παραγωγής ενέργειας, ικανό να συλλέγει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και τις να μεταφέρει με ασφάλεια στη θάλασσα, όπου θα ταφούν σε παλιές εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές ή μονάδες φυσικού αερίου.

Οι νέοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2015.. Σύμφωνα με τα σχέσια, θα εγκατασταθούν στη περιοχή Thames Gateway, στους ποταμούς Humber, Τees και στις εκβολές του ποταμού Forth στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τη  Βρετανική κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις πετρελαίου και οι σταθμοί παραγωγής λιθάνθρακα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% μέχρι το 2025.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας απαιτεί από τους σταθμούς παραγωγής λιθάνθρακα να λειτουργούν με την τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης του CO2 (Carbon capture and storage). Αυτός είναι ο λόγος που διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθούν οι νέοι σταθμοί καθώς η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας απαιτεί υψηλά κόστη, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των πολιτών.

Ο αρμόδιος υπουργός Ed Miliband, δήλωσε ότι η Βρετανία σχεδιάζει να οδηγήσει το κόσμο σε μια τεχνολογία καθαρού λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας είναι από τα πιο «βρώμικα» συστατικά των ορυκτών καυσίμων, αλλά δίνει το 1/3 της παγκόσμιας ηλεκτρικής παραγωγής. Σε ολόκληρο τον πλανήτη θα πρέπει οι βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα τελευταία χρόνια, οι υπουργοί συζητούν τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αλλά υπάρχει ασάφεια στο πως θα το πετύχουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν συσκευές που θα συλλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και θα το τοποθετούν βαθιά μέσα στη γη στις παλαιές πετρελαιοπηγές της Βόρειας Θάλασσας.

Η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να τονίσει την ενεργή συμμετοχή της για τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η εν λόγω κίνηση δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει στη βρετανική κυβέρνηση, καθώς πέρυσι το υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωνε ότι θα εγκρίνει τις άδειες για κατασκευή εργοστάσιων παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα που θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς τη τεχνολογία της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια τόνοι άνθρακα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εντ Μίλιμπαντ έπεισε το υπουργικό συμβούλιο ότι εν λόγω κίνηση θα ήταν καταστροφική. Σε συνδυασμό με τις οικολογικές οργανώσεις που διακινδύνευσαν την φυλακή για να υπερασπιστούν τις περιβαλλοντικές τους ιδέες, έχει σημειωθεί μια σημαντική πράσινη νίκη.

Σχόλια