Ασφαλές κλίμα σημαίνει όχι άλλο λιθάνθρακα.

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

safe-climate-no-coal

Περίπου τα τρία τέταρτα από τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν γιατί αυτό θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Περισσότερα από 100 έθνη υποστηρίζουν το στόχο του ΟΗΕ να μην ανέβει η θερμοκρασίας  του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου αλλα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι  αν δεν γίνουν σημαντικές μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων, η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη μέχρι το 2050.

Οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στο περιορισμό της συνολικής παραγωγής CO2 από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, παρά να θέσουν ένα ασφαλές επίπεδο για τις ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει δημοσίευμα στο περιοδικό Nature.

O ΟΗΕ εστιάζει την προσοχή του στη σταθεροποίηση των ετήσιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ένα ασφαλές επίπεδο για να αποφύγει σημαντικές επιπτώσεις στη αλλαγή του κλίματος.

Η ομάδα των επιστημόνων δηλώνει ότι η χρήση και των δύο μέτρων είναι ένας καλύτερος συνδυασμός για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και μπορεί να παρουσιαστεί σαν ευκολότερος στόχος για τους πολιτικούς.

Για την αποφυγή επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να περιοριστεί το όριο του συνολικού ποσού του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και όχι το ποσοστό εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα σε οποιοδήποτε έτος, τονίζει ο Myles Allen, από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επίσης συμπληρώνει ότι χρειάστηκαν 250 χρόνια για να κάψει η ανθρωπότητα το πρώτο μισό τρισεκατομμύριο των ορυκτών καυσίμων και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούν για το επόμενο μισό τρισεκατομμύριο λιγότερο από 40 χρόνια.

Η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο όπως και η άμεση μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία κλίματος του ΟΗΕ που έγινε το 1992 δέσμευε τις χώρες στην αποφυγή της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος, χωρίς ωστόσο να δίνει τον ορισμό της.

Η ΕΕ πρότεινε μερικά χρόνια πριν ότι ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2ο Κελσίου από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους ήταν ένα λογικό κατώτατο όριο και έχει υιοθετηθεί από τότε από πολλές χώρες, ιδιαίτερα μικρά νησιά, που υποστηρίζουν ότι ακόμα και 2 βαθμοί  Κελσίου θα είχαν επικίνδυνες επιδράσεις..

Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί ήδη από 0,7 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής περιόδου.

Η ανάλυση του δρ. Allen’s προτείνει ότι εάν το σύνολο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι περίπου ένα τρισεκατομμύριο τόνοι τότε οι 2 βαθμοί Κελσίου ως κατώτατο όριο είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σχόλια