Η κλιματική αλλαγή απειλή τα Νησιά Galapagos

1
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-threatens-galapagos

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη βιοποικιλότητα στα Νησιά Galapagos, δηλώνουν ανήσυχοι οι επιστήμονες.

Η μοναδική άγρια φύση των νησιών Galapagos, όπως μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών, οι πιγκουίνοι, τα θαλάσσια ιγκουάνα, οι γιγάντιες χελώνες, η τεράστια ανάπτυξη των κάκτων σε μορφή δέντρων, απειλείται με εξαφάνιση.

Τα ζώα και τα φυτά των νησιών είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες απειλές από ξένους «εισβολείς», ασθένειες, δυσκολίες στην εύρεση της τροφής τους αλλά και την καταστροφή παράκτιων περιοχών, εξ αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Οι επιστήμονες δηλώνουν, ότι η μοναδική βιοποικιλότητα των νησιών Galapagos για να επιζήσει και στις μελλοντικές γενιές θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Τα νησιά Galapagos, βρίσκονται περίπου 600 μίλια από την ακτή της Νότιας Αμερικής κατά μήκος του Ισημερινού. Πρόκειται για  ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 13 κύρια ηφαιστειακά νησιά με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Ένα από τα σπάνια είδη που βρίσκονται στα νησιά Galapagos, είναι ένα είδος φώκιας (fur seal), που μπορεί να απειληθεί είτε από ασθένειες είτε από τη μείωση του αριθμού των ψαριών που αποτελούν τηνρ κύρια πηγή τροφής της, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Οι πιγκουίνοι των νησιών Galapagos ίσως χρειαστεί να ανακατασκευάσουν τις φωλιές τους έτσι ώστε να έχουν περισσότερη σκιά και να προστατεύονται από τα αρπακτικά ζώα της περιοχής.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι απειλούνται από τις αλλαγές στις ωκεάνιες θερμοκρασίες και από την οξίνιση των θαλασσών, ενώ τα θερμότερα ύδατα αναγκάζουν περισσότερα τροπικά ψάρια του Ειρηνικού να κολυμπήσουν στο βόρειο μέρος των νησιών.

Το θαλάσσιο ινγκουάνα, που θεωρείται ήδη «τρωτό» είδος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ο κορμοράνος των νησιών Galapagos μπορεί να απειληθεί από τις πλημμύρες που καταστρέφουν τη φωλιά του και από άλλες περιβαλλοντικές διακυμάνσεις.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και η οικολογική καταστροφή συντελείται αργά στα νησιά Galapagos. Τα συγκεκριμένα νησιά έγιναν αντικείμενο μελέτης από το Δαρβίνο, εξαιτίας της διαβίωσης σε αυτά είδη ζώων και φυτών, που δεν μπορούν να βρεθούν σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Ακόμα και οι πιγκουίνοι κατορθώνουν να επιβιώσουν σε συνθήκες Ισημερινού, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους παγωμένους αρκτικούς κύκλους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.