Αυστραλία: καθυστερεί το σύστημα εμπορίας ρύπων

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

australia-delay-emissions

O Αυστραλός πρωθυπουργός Kevin Rudd δήλωσε ότι οι αλλαγές στο σύστημα εμπορίας  αέριων ρύπων για τη χώρα είναι απαραίτητες, ωστόσο η οικονομική κρίση αναμένεται να καθυστερήσει την έναρξή του.

Η έναρξη του σχεδίου θα καθυστερήσει έως το 2011 και η τιμή του άνθρακα θα καθοριστεί στα $US7ανά τόνο, για το πρώτο έτος του σύστηματος εμπορίας ανταλλαγής αέριων ρύπων.

Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% στα επίπεδα του 2000, μέχρι το 2050. Εκτός αυτού, επισήμανε ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς, στο πλαίσιο παγκόσμιας συμφωνίας.

Η Αυστραλή υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή, Pena Wong, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και να βρεί σχέδια για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Η οικονομική κρίση στην Αυστραλία έχει επιδεινωθεί και θα πρέπει να είναι προσεκτική η κυβέρνηση στο πως θα διαχειριστεί το εν λόγω πρόβλημα που έχει επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις, πρόσθεσε η Pena Wong.

Η κα Wong δηλώνει ότι η Αυστραλία θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο ανταλλαγής ρύπων στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη.

Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση επιθυμεί η νομοθεσία για το εν λόγω σχέδιο να την περάσει στο Κοινοβούλιο πριν το τέλος του Ιουνίου.

Αν όμως καθυστερήσει το σχέδιο μέχρι το 2011, δεν υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί μέσω του Κοινοβουλίου φέτος.

Αλλά η κα Pena Wong δηλώνει ότι είναι ουσιαστικό να συμπεριληφθεί η νομοθεσία στις συζητήσεις για το κλίμα στη Κοπεγχάγη.

Οι Αυστραλιανές επιχειρήσεις και βιομηχανίες αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στις αλλαγές του συστήματος ανταλλαγής ρύπων.

Η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής αλουμινίου στην Αυστραλία ενέκρινε τις αλλαγές στο σχέδιο γιατί θα δοθεί χρόνος στις βιομηχανίες να προετοιμαστούν καλύτερα για την εφαρμογή του.

Σχόλια