Παραγωγή Ενέργειας από τη Θάλασσα.

0
3799

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

marine-energy

Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί μια περιβαλλοντική μελέτη για τη θαλάσσια ενέργεια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμπορική εκμετάλλευση των κυμάτων και των παλιρροιών.

Ο Λόρδος Hunt, υπουργός της Κλιματικής Αλλαγής, συζήτησε στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να γίνει μια στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση της θαλάσσιας ενέργειας στην Αγγλία και την Ουαλία, που απαιτείται για όλα τα σημαντικά προγράμματα υποδομής της ΕΕ.

Ο Λόρδος  Hunt δήλωσε ότι το έργο θα  ολοκληρωθεί μέχρι το 2011.

Η κυβέρνηση θέλει η Βρετανία να γίνει πρώτη παγκοσμίως στη παραγωγή θαλάσσιας ενέργειας δημιουργώντας καινούργιες θέσεις εργασίας στον τομέα πηγών ανανεώσιμης ενέργειας.

Είναι ένας από τους τομείς που η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά πλεονεκτήματα ανάπτυξης, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρέχει 405 εκατομμύρια λίρες (600 εκ. δολάρια), για να στηρίξει την κυματική και την παλιρροιακή ενέργεια, στο πλαίσιο των προσπαθειών της  για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050, από τα επίπεδα του 1990.

Το Ταμείο για την χρηματοδότηση των ΑΠΕ στη θαλάσσια ανάπτυξη (MRDF), έχει επικριθεί κατά καιρούς για τις αυστηρές επιλογές των προγραμμάτων που κάνει.

Μόνο τα ολοκληρωμένα θαλάσσια προγράμματα που έχουν συλλέξει στοιχεία από την τρίμηνη λειτουργία τους, είναι κατάλληλα για χρηματοδότηση των 50 εκατομμυρίων λιρών (74,19 εκ. δολάρια), μια απόφαση που θεσπίστηκε πριν τρία χρόνια.

Εκπρόσωπος της  Βρετανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας δήλωσε ότι η εκμετάλλευση της θαλάσσιας ενέργειας θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και παράλληλα θα αναπτυχθεί μια καινούργια «πράσινη» οικονομία.

Η θαλάσσια ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα. Η εκμετάλλευση του θαλάσσιου κυματισμού και του φαινομένου της παλίρροιας θα μπορέσουν στο μέλλον να συνεισφέρει στη παραγωγή ενέργειας, αφού το 75% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από θαλάσσιες μάζες.

Σχόλια