Οικολογικά στρατόπεδα

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

green-soldiers-camps

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει στη οικολογική προσαρμογή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μέσα στο 2009.

Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική αφύπνιση των στρατιωτών.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «πράσινων» στρατοπέδων, αρχικά σε συνοριακές περιοχές της Ελλάδος.

Το πρώτο «πράσινο» στρατόπεδο θα είναι στη Μυτιλήνη. Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει να γίνουν μελέτες κατασκευής κτιριακών υποδομών για να ξεκινήσει η ανακαίνιση της μονάδας και η δημιουργία εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα καινούργια περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, το οικολογικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταικά συστήματα για να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και να τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού σε κάθε μονάδα, η ανακύκλωση υλικών, ενώ θα γίνουν καινούργιοι σχεδιασμοί στη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα προβλέπει καύσιμα κίνησης για στρατιωτικά οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον και ανακύκλωση και απόσυρση των παλιών στρατιωτικών οχημάτων.

Στα εν λόγω μέτρα καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και οι στρατιώτες, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς προς το περιβάλλον. Θα πάρουν μέρος στο καθαρισμό των ακτών, όπως και πέρυσι, στην αναδάσωση και την ενίσχυση του έργου της δασοπυρόσβεσης.

Φέτος το καλοκαίρι 13,000 οπλίτες θα ενισχύσουν με την προσφορά τους το πυροσβεστικό σώμα, σε περίπτωση  μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι οπλίτες θα πάρουν μέρος σε ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα, υπό την αιγίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με σκοπό την ολοκληρωμένη ενημέρωση τους πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Σχόλια