Βιοποικιλότητα: Μέτρα για τη προστασία της.

0
48

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

conference-for-biodiversity

Πανευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο « Προστασία της Βιοποικιλότητας- Πέρα από το 2010» πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, με σκοπό να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και της επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χλωρίδα και στην πανίδα.

Η μείωση της βιοποικιλότητας συνδέεται άμεσα με τη κλιματική αλλαγή και είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα καθώς οι ρυθμοί καταστροφής των βιολογικών οργανισμών του πλανήτη παρουσίασαν ραγδαία αύξηση.

Οι ομιλητές επισήμαναν ότι θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, να αυξηθούν οι ζώνες προστασίας και να σταματήσει η αποψίλωση των δασών. Επίσης πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγρότες και στους αλιείες για την προστασία των οικοσυστημάτων παγκοσμίως.

Στο συνέδριο μίλησε και ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, και τόνισε τη σοβαρότητα της υπόθεσης αφού παρατηρείται ότι η μείωση της βιοποικιλότητας σε ολόκληρο το πλανήτη είναι 1000 φορές υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο κος Δήμας τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, απειλούνται με εξαφάνιση ένα στα οκτώ είδη πτηνών, ένα στα τέσσερα θηλαστικά και ένα στα τρία αμφίβια.

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότερα από 844 είδη φυτών και ζώων έχουν εξαφανιστεί από το 16ο αιώνα μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 30 χρόνια η βιοποικιλότητα έχει παρουσιάσει μείωση της τάξης του 30%.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα  για την προστασία της βιοποικιλότητας και χαρακτήρισε το συνέδριο «αφετηρία για τη λύση του εν λόγω προβλήματος, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στη Κοπεγχάγη».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η βιοποικιλότητα έχει μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια κατά 25% εξ  αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφού μόνο η αποψίλωση των δασών είναι μια από τις κύριες αιτίες της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 23% του ελληνικού εδάφους έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και έχουν θεσμοθετηθεί άλλες 18 νέες προστατευόμενες περιοχές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Μπαρόζο, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη οικονομική ενίσχυση για τη προστασία της βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς απειλείται παράλληλα και η ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο γενικός διευθυντής της WWF, Τζίμ Λίπ τόνισε ότι  βασική αιτία της μείωσης της βιοποικιλότητας είναι η ραγδαία ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων σε παρθένες εκτάσεις, η βιομηχανική ρύπανση και η υπερεκμετάλλευση της γης και των θαλασσών.

Σχόλια