Νερό: απέτυχε η Σύνοδος Κορυφής στην Κεντρική Ασία

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

water-summit

Οι διαπραγματεύσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Νερό που πραγματοποιήθηκε στη Κεντρική Ασία, απέτυχε να οδηγήσει σε μια κοινή συμφωνία  για τη διαχείριση του νερού.

Οι ηγέτες πέντε κρατών της Κεντρικής Ασίας συναντήθηκαν για να βρουν διεξοδικές λύσεις για την παροχή του νερού και να συνάψουν κοινή συμφωνία.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Νερό ήταν αρνητικά. Υπέγραψαν μια δήλωση συμβιβασμού που δεν αναφερόταν στην παροχή του νερού, αλλά επικεντρωνόταν στη πτώση των επιπέδων της στάθμης του νερού της θάλασσας  Άραλ.

Η συμφωνία για τη χρήση του νερού είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής.

Το Τατζικικστάν και το Κιργιζιστάν κρατούν το 80% του νερού της περιοχής, αλλά ένα μεγάλο μέρος απαιτείται από τα υπόλοιπα κράτη που είναι δεν είναι τόσο γόνιμα.

Το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν στηρίζονται στις γείτονες χώρες για τη παροχή νερού που χρειάζονται για τη βιομηχανία βάμβακος και τη γεωργία.

Στη Σοβιετική εποχή υπήρχε μια συμφωνία για την ανταλλαγή του νερού αλλά τώρα πια δεν εφαρμόζεται.

Έκτοτε, οι ηγέτες των πέντε κρατών δεν κατάφεραν να συνάψουν μια καινούργια συμφωνία.

Οι ηγέτες των πέντε κρατών σπάνια συναντιούνται και συνήθως όταν συμβαίνει γίνεται στο περιθώριο άλλων γεγονότων.

Η κατανομή ύδατος γίνεται ολοένα και περισσότερο σοβαρό θέμα και η ξηρασία, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση του νερού, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή στη θάλασσα Άραλ.

Η θάλασσα Άραλ έχει συρρικνωθεί κατά 90% τις τελευταίες δεκαετίες.

Το Τατζικιστάν και το Κιργιζιστάν, που πάσχουν περισσότερο από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρύων χειμώνων, έχουν προχωρήσει στη κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φραγμάτων.

Αλλά το Ουζμπεκιστάν αντιτάσσεται στα εν λόγω προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φραγμάτων θα μείωνε κατά πολύ τη ροή του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση της καλλιέργειας του βαμβακιού.

Σχόλια