Αιθάλη: βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη

0
131

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

soot-causes-global-warming

Ο κόσμος θα πρέπει να καίει λιγότερα καύσιμα και ξύλα για να καταπολεμήσει τον «μαύρο άνθρακα», δηλώνει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007, Αλ Γκορ από το Τρόμσο της Νορβηγίας.

Ο Αλ Γκόρ τόνιζει ότι η αιθάλη που παράγεται από τη καύση των ξύλων, τις δασικές πυρκαγιές, τις μηχανές και τα καύσιμα, συλλέγεται στην Αρκτική προκαλώντας ανησυχητική αύξηση της θερμοκρασίας στο Βόρειο Πόλο.

Ο Γκορ που χειροκροτήθηκε από τους επιστήμονες και τους υπουργούς, συμπλήρωσε ότι η αιθάλη είναι γνωστή και ως «μαύρος άνθρακας», που απελευθερώνεται από τις μηχανές, τις δασικές πυρκαγιές και τα καύσιμα, δημιουργώντας στην Αρκτική ένα σύννεφο ρύπανσης που απορροφά το φως του ηλίου και θερμαίνει τον αέρα.

Επίσης, ο μαύρος άνθρακας κατακάθεται στο χιόνι σκουραίνοντας το χρώμα της επιφάνειας του, και μειώνει τη δυνατότητα του χιονιού να αντανακλαστεί το φως του ηλίου πίσω στο διάστημα.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και το πρόβλημα με την αιθάλη είναι ανησυχητικό καθώς ο «μαύρος άνθρακας» εντοπίστηκε και στα Ιμαλάια. Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Ιμαλάια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και είναι παρόμοια με εκείνα του Λος Άντζελες.

Η αιθανόλη έχει πάρα πολύ σημαντικές επιπτώσεις όμως δεν αναφέρθηκε ποτέ ως παράγοντας θέρμανσης στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2007 σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.

Πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι η αιθάλη από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, τη καλλιέργεια και τη καύση των ξύλων, ευθύνεται κατά το ήμισυ για την αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική μεταξύ 1890 έως το 2007.

Οι θερμοκρασίες διπλασιάζονται γρηγορότερα στην Αρκτική από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο πλανήτη, καθιστώντας την εν λόγω περιοχή ακόμα πιο ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος.

Ο Αλ Γκόρ προειδοποίησε ότι όλες οι παγωμένες περιοχές του κόσμου θα βιώσουν έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Η κρυόσφαιρα ( cryosphere) το παγωμένο τμήμα του ύδατος της γης, που περιλαμβάνει του πάγους της Γροιλανδίας, τον πάγο της θάλασσας, τους ηπειρωτικούς παγετώνες και τις χιονοσκεπείς περιοχές, θα αρχίσει να εξαφανίζεται εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εκεί υπάρχει περισσότερος άνθρακας από οπουδήποτε αλλού και ο κίνδυνος ότι θα απελευθερωθεί μεθάνιο στην ατμόσφαιρα δημιουργεί φόβους καθώς ενδέχεται να διπλασιαστεί ο ρυθμός υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σχόλια