Νερό: Σύνοδος Κορυφής στην Κεντρική Ασία

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

water-summit-asia

Οι ηγέτες των πέντε κρατικών ασιατικών κρατών θα συναντηθούν στη πόλη Kazakh του Almaty στην Ασία, για να συζητήσουν ένα από τα φλέγοντα θέματα, το νερό.

Οι απεσταλμένοι στη σύνοδο τόνισαν ότι η εύρεση μια συμφωνίας για τη χρήση του νερού είναι το κλειδί για την εθνική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Τα δύο έθνη με τα εκτενή βουνά, Τατζικιστάν και Κιργιζιστάν, κρατούν το 80% του νερού της περιοχής.

Το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, προμηθεύονται νερό από τις γείτονες χώρες για να καλύψουν τις ποσότητες που χρειάζονται για τις βιομηχανίες βάμβακος και τη γεωργία.

Ένα σύστημα για τη διαχείριση του νερού που υπήρχε από τη Σοβιετική εποχή, κατάρρευσε και από τότε τα πέντε κράτη ήταν ανίκανα να επινοήσουν ένα καινούργιο.

Οικολογική Καταστροφή

Οι ηγέτες των κρατών της κεντρικής Ασίας έχουν μια «φτωχή» ιστορία συνεργασίας μεταξύ τους και συναντιούνται σπάνια, στο περιθώριο άλλων γεγονότων.

Ωστόσο, η κατανομή του νερού γίνεται ολοένα και περισσότερο σοβαρό θέμα, ενώ η ξηρασία και η υπερκατανάλωση του νερού έχουν προκαλέσει μια οικολογική καταστροφή στη θάλασσα της  Άραλ, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 90% τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη Σοβιετική εποχή, ένα σύστημα ανταλλαγής νερού επέτρεψε στα πέντε κράτη να μοιράζονται τους πόρους ύδρευσης και ενέργειας όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, αλλά το εν λόγω σχέδιο δεν είναι ενεργό πλέον.

Το Ταζικιστάν και το Κιργιζιστάν, που πάσχουν πιο πολύ από έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν προχωρήσει στην κατασκευή των εγκαταστάσεων υδροηλεκτρικών εργοστάσιων.

Το Ουζμπεκιστάν αντιτάσσεται στην κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων και νέων φραγμάτων, τονίζοντας ότι θα μείωναν τη ροή του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση της καλλιέργειας του βαμβακιού.

Ενώ η σύνοδος είχε ως κύριο θέμα το νερό, κάποια προσοχή θα στραφεί στο γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Islam Karimov μπορεί να μην παραστεί.

Ο Islam Karimov, είναι ένας από τους πιο απομονωμένους ηγέτες της περιοχής, καθώς δεν ταξιδεύει εύκολα στο εξωτερικό και η χώρα του δέχεται συχνά έντονη κριτική για τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το καταπιεστικό καθεστώς της.

Σχόλια