Παγόβουνο σε μέγεθος Νέας Υόρκης αποκολλήθηκε

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

iceberg-collapses-antarctica

Παγόβουνο σε μέγεθος αντίστοιχο της Νέας Υόρκης αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική, δημιουργώντας  δύο μικρότερα παγόβουνα. Το παγόβουνο αποκολλήθηκε μετά από την πρόσφατη κατάρρευση της «γέφυρας» που σύνδεε την κρηπίδα πάγου Wilkins με δύο νησιά, το Charcot και το Latady.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα αίτια του εν λόγω φαινομένου στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Το βόρειο τμήμα της κρηπίδας πάγου Wilkins έγινε ασταθές με αποτέλεσμα να αποκοπούν τα πρώτα παγόβουνα, δήλωση η Angelika Humbert, ερευνήτρια παγετώνων του Πανεπιστήμιου Muenster της Γερμανίας.

Η συνολική έκταση που απελευθερώθηκε στον ωκεανό είναι 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεγαλύτερη από την έκταση της Σιγκαπούρης και περίπου ίδια με το την έκταση της Νέας Υόρκης.

Τα νέα παγόβουνα έρχονται να προστεθούν σε μια έκταση πάγου 330 τετραγωνικών χιλιομέτρων που αποκολλήθηκε στις αρχές Απριλίου.

Άλλα 9 κομμάτια πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα έχουν συρρικνωθεί ή αποκολληθεί γύρω από την Ανταρκτική τα τελευταία 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τον βρετανό επιστήμονα David Vaughan που προσγειώθηκε με αεροπλάνο στη κρήπίδα πάγου Wilkins, το εν λόγω φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που προκαλέιται από τα άερια που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της καύσης των ορυκτών καυσίμων.

Οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική Χερσόνησο ανέβηκαν 3 βαθμούς Κελσίου μέσα στον  21ο αιώνα, συμπλήρωσε ο Vaughan, λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, τα καύσιμα των αυτοκινήτων και οι εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Η κρηπίδα πάγου Wilkins έχει μειωθεί κατά 30%, από το αρχικό της μέγεθος (16,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), καθώς από τη δεκαετία του 90 άρχισε να συρρικνώνεται. Τις τελευταίες δεκαετίες η Ανταρκτική έχει χάσει 7 κρηπίδες πάγου. Η κρηπίδα πάγου Wilkins ήταν η τελευταία.

Η αποκόλληση των παγόβουνων δεν συνεπάγεται την άμεση άνοδο της στάθμης των θαλασσών, επειδή επιπλέουν για καιρό στον ωκεανό μέχρι να λιώσουν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων είναι ότι η αποκόλληση τους θα επιτρέψει μεγαλύτερη μετακίνηση μαζών πάγου, κάτι που τελικά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Σχόλια