Γύπες: ένα είδος προς εξαφάνιση στην Ευρώπη.

1
85

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

ee-measures-vultures

Η ΕΕ ετοιμάζεται να λάβει μέτρα προστασίας για να σώσει τους «πεινασμένους» γύπες, που τείνουν προς εξαφάνιση στην Ευρώπη λόγω έλλειψη τροφής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αλλάξει τη νομοθεσία για τους γύπες και να δώσει την άδεια στους αγρότες να αφήνουν τα νεκρά ζώα τους εκτεθειμένα στα χωράφια, ώστε να μπορούν πιο εύκολα τα εν λόγω πτηνά να τραφούν.

Η απαγόρευση της έκθεσης νεκρών ζώων σε ανοιχτούς χώρους έγινε τη δεκαετία του 1990, λόγω της νόσου των τρελών αγελάδων. Πολλοί γύπες έχουν λιμοκτονήσει εξ αιτίας των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η εναπόθεση νεκρών ζώων σε κάποιες περιοχές της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, θα βοηθήσει τα εν λόγω όρνεα να μπορέσουν να τραφούν.

Οι Οικολόγοι τους αποκαλούν «καθαριστές» της φύσης.

Οι γύπες λόγω έλλειψης τροφής αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εντοπίσουν κάποιο νεκρό ζώο.

Πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι όρνεα που ζούσαν σε περιοχές της Ισπανίας εντοπίστηκαν  στις Βρυξέλλες αναζητώντας τροφή, βρίσκοντας καταφύγιο πάνω σε μια στάση λεωφορείου.

Οι γύπες είναι ένα είδος προς εξαφάνιση σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο.

Η μείωση της κτηνοτροφίας και η λαθροθηρία οδηγούν στον αφανισμό των ειδών του γύπα, αφού δεν είναι σε θέση πλέον να εντοπίσουν εύκολα την τροφή τους.

Έχουν βρεθεί στην Ελλάδα πολλά νεκρά πτηνά εξ αιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων για λύκους και αλεπούδες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.