Το Αρκτικό CO2 σε υψηλά επίπεδα

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

arctic-carbon-dioxide

Σε πρωτοφανή επίπεδα αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα πάνω από την Αρκτική, δηλώνουν οι επιστήμονες μετά από μετρήσεις σε σταθμό της Β. Νορβηγίας, όπου έδειξαν μια αύξηση 23 ppm κάθε χρόνο.

Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν σε σταθμό στην Αρκτική.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου συναχίζουν και αυξάνονται στην ατμοσφαιρα.

Οι μετρήσεις που διεξήχθησαν στην περασμένη εβδομάδα στον ερευνητικό σταθμό Zeppelin στο Svalbard της Β. Νορβηγίας, έδειξαν ότι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ήταν πάνω από 397ppm (μέρη στο εκατομμύριο), γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξης του 2,5 ppm από το 2008.

Πριν τη βιομηχανική επανάσταση τα επίπεδα του CO2 ήταν περίπου 280 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφονται στο Svalbard τείνουν να είναι τα πιο υψηλά από το παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς οι μετρήσεις τους για τα επίπεδα του CO2 είναι πολύ υψηλές, ακόμα και για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο καθηγητής της ατμοσφαιρικής φυσικής Johan Strom δήλωσε ότι πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, επειδή η γη θα προσαρμοστεί, αλλά η ταχύτητα της αλλαγής. Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται κατά 2-3 ppm ανά έτος.

Το ποσοστό της αύξησης είναι πολύ γρηγορότερο από ότι ήταν 10 με 20 χρόνια πριν. Ποτέ στο παρελθόν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα δεν αυξάνονταν με τέτοια ταχύτητα.

Το ετήσιο ποσοστό αύξησης για το 2007 ήταν 2,14 ppm. Από το 1970 έως το 2000, η αύξηση ήταν 1,5 ppm κάθε χρόνο, αλλά μετά το 2000 έχει ανέλθει σε ένα ποσοστό 2,1 ppm.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλότερα στην Αρκτική σε σχέση με  το παγκόσμιο μέσο όρο, εξ αιτίας των αυξημένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο βόρειο ημισφαίριο.

Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από φυσικές και ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτροπαραγωγικών εργοστάσιων, διυλιστήρια πετρελαίου, μεταφορές,που τείνουν να οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα του CO2.

Σχόλια