Η οξίνιση των θαλασσών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς

0
29

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

sea-acidification1

Η βρετανική κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα για την οξίνιση των θαλασσών, κόστους 11 εκατομμυρίων λιρών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και απορροφώνται από τα νερά των θαλασσών, αλλάζοντας τη χημεία των ωκεανών.

Οι βρετανοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι η οξίνιση των ωκεανών θα είναι μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές ανησυχίες του αιώνα.

Οι ερευνητές θα εστιάσουν τη προσοχή τους στον Ατλαντικό, Ανταρκτικό και Αρκτικό Ωκεανό και θα αξιολογήσουν πόσο έχουν επηρεαστεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) και το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο Περιβάλλοντος (Νerc), που θα εξετάσει επίσης τις επιπτώσεις στους ανθρώπους και στην οικονομία.

Μέχρι  50% του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε από τα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 200 ετών έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η οξίνιση των θαλασσών θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, επισημαίνει ο Huw Irranca-Davis ,υπουργός για τη Φύση και το Θαλάσσιο Περιβάλλον, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστούν περισσότεροι οι επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στη φύση και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η οξίνιση των ωκεανών έχει αυξηθεί 30% από τη Βιομηχανική Επανάσταση, δηλαδή πρόκειται για την γρηγορότερη αλλαγή στην ωκεάνια χημεία για τουλάχιστον 65 εκατομμύρια έτη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το εν λόγω φαινόμενοθα μπορούσε να οδηγήσει  στη ραγδαία εξάλειψη της θαλάσσιας ζωής.

Υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και να αρχίσουν να θρυμματίζονται πριν από το τέλος του αιώνα.

Η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται και στις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τα φουγάρα και απορρίπτονται στη θάλασσα. Οι χημικές μεταβολές που συντελούνται απειλούν τα θαλασσινά είδη όπως μαλάκια, οστρακοειδή, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη εξαφάνιση πολλών ειδών.

Σχόλια