Γκρίζες Φάλαινες: εκστρατεία για την αναπαραγωγή τους

0
272

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

grey-whales-endangered

Εκστρατεία για τη προστασία των γκρίζων φαλαινών από τις σεισμικές έρευνες στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πέτυχαν τη αναστολή των εργασιών βοηθώντας τις φάλαινες στο τομέα της αναπαραγωγής τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πέτυχαν συμφωνία με ορισμένες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ρωσικά ύδατα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι σεισμικές εργασίες, δίνοντας μια ευκαιρία στις φάλαινες να μπορούν να αναπαραχθούν ανενόχλητες.

Η αναστολή των εργασιών αποφασίστηκε μετά από έρευνα που αποδεικνύει ότι η εξερεύνηση πετρελαίου στα θαλάσσια ύδατα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των φαλαινών.

Εντούτοις, διάφορες εταιρείες έχουν αρνηθεί να σταματήσουν τις εργασίες εξερεύνησης που είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν τη περίοδο αναπαραγωγής των φαλαινών.

Η WWF και οι περιβαλλοντικές ομάδες του Ειρηνικού Ωκεανού συμφώνησαν με την εταιρεία Shakhalin Energy να εγκαταλείψει τις υπό θαλάσσιες έρευνες για τη σεισμική δραστηριότητα που είχαν προγραμματιστεί στο νησί Shakhalin το 2009.

Ο Aleksey Knizhnikov, απο τη WWF της Ρωσίας τόνισε ότι υπάρχουν τα πρώτα θετικά σημάδια όσον αφορά τηνκοινή συνεργασία της επιστήμης με τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τόσο σύνθετα και λεπτά ζητήματα για τη προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η απόφαση της εν λόγω εταιρείας έγινε μετά τη παρουσίαση της έρευνας ότι οι φάλαινες αναστατώνονται από τις σεισμικές έρευνες που γίνονται στη θάλασσα και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κύκλο της ζωής της γκρίζας φάλαινας.

Οι φάλαινες είναι γνωστό ότι σιτίζονται το καλοκαίρι και η κύρια περιοχή σίτισης τους είναι ο κόλπος του Piltun. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο θόρυβος που προκαλείται από τη εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει οδηγήσει τις φάλαινες σε πιο μεγάλα θαλάσσια βάθη δυσκολεύοντας την να ταΐσει τα μικρά της.

Η γκρίζα φάλαινα είναι γνωστή ως ένα από τα παγκόσμια διακυβευόμενα ζώα και μόνο οι 35 από τις 130 γκρίζες φάλαινες μπορούν να αναπαραγάγουν θηλυκά.

Η γκρίζα φάλαινα που φτάνει σε μήκος τα 15 μέτρα και σε βάρος τους 30 τόνους, έχει χαρακτηριστεί ως αυστηρά απειλούμενο είδος (critically endangered) στη Ρωσία και έχει καταταχθεί από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών .

Σχόλια