Η ατμοσφαιρική ρύπανση «καταπολεμά» την υπερθέρμανση του πλανήτη.

0
22
pollution-fights-global-warming

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να «καταπολεμήσει» την υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Έρευνα των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, επισημαίνει ότι από τη δεκαετία του ’60 τα αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν ενισχύσει την παραγωγικότητα των φυτών, περισσότερο από ένα τέταρτο. Ένα 10% του διοξειδίου του άνθρακα αποθηκεύεται στο έδαφος.

Τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα ηλιόλουστο περιβάλλον, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η έρευνα έδειξε ότι τα δάση και οι σοδειές μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και σε μουντούς καιρούς, επειδή τα σύννεφα και τα σωματίδια που βρίσκονται στη ατμόσφαιρα διασκορπίζουν το φως του ηλίου με αποτέλεσμα να «λούζει» περισσότερο τα φύλλα.

Το εν λόγω φαινόμενο ενισχύει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, κατά την οποία τα φυτά μετατρέπουν το φως του ηλίου και το διοξείδιο του άνθρακα, για να παρασκευάσουν τη τροφή τους, να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αντίκτυπο που υπάρχει στα φυτά τα οποία αναπτύσσονται σε μουντό κλίμα εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ολόκληρο τον κόσμο από τη δεκαετία του ΄60.

Υπολόγισαν ότι η αποκαλούμενη« global dimming», η μείωση της απευθείας ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, ευθύνεται για την αύξηση της παραγωγικότητας το φυτών κατά ένα τέταρτο από το 1960-1999.

Η μείωση της απευθείας ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφέρει ανάλογα με τη τοποθεσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εκτιμηθεί ότι μειώθηκε  4% από το 1960-1990..

Η Dr. Lina  Mercado από το βρετανικό κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 10% στο ποσό του άνθρακα που αποθηκεύτηκε από το έδαφος.

Η μελέτη δίνει έμφαση σε μερικές περιπλοκές που προκύπτουν από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δεδομένου ότι ο κόσμος προσπαθεί να μειώσει το ποσό της αιθαλομίχλης και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία, θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα φυτά δεν θα μπορούν πια να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα σε συνθήκες που επικρατεί καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Σχόλια