Ευρωπαϊκή Ένωση: νέα περιβαλλοντικά πρότυπα

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

eu-eco-design-rules

Νέα περιβαλλοντικά πρότυπα για πιο φιλικά σπίτια ψηφίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή.

Τα σπίτια, και ιδιαίτερα οι παλιές κατοικίες, θα πρέπει να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα οι επεμβάσεις βελτίωσης στις κατοικίες καθίστανται απαραίτητες. Για παράδειγμα σημαντική είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, η θερμομόνωση των τοίχων, οι βρύσες, τα ντους.

Η κίνηση έχει σαν στόχο να απογαλακτίσει τα 27κράτη που εξαρτώνται από το ρώσικο φυσικό αέριο και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Τα τρέχοντα πρότυπα αφορούν αυστηρά στο περιορισμό των ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε ένα σπίτι, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, οι καυστήρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των μέτρων σε όλες τις ενεργοβόρες συσκευές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στο ένα πέμπτο κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020 και ελπίζει ότι η καινούργια ώθηση από τις ΗΠΑ θα ανοίξει το δρόμο σε μια παγκόσμια διαπραγμάτευση ενάντια της κλιματικής αλλαγής, το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη.

Ο Επίτροπος Andris Piebalgs τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερες οικολογικές καινοτομίες για τη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αλλά και για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι σημερινές αποφάσεις θα δημιουργήσουν νέες επιχειρησιακές ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα καινούργια πρότυπα θα έχουν αντίκτυπο στις βιομηχανίες τοποθέτησης υαλοπινάκων, που αντιμετωπίζει μεγάλες αλλαγές, αφού η ΕΕ έχει ως στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας  Cambridge Energy Research Associates, η ΕΕ μπορεί να χάσει το στόχο αλλά μπορεί να πετύχει τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και να την φτάσει στα αρχικά επίπεδα της δεκαετίας του 90 μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι αν η αντικατάσταση των διπλών τζαμιών αυξηθεί κατά 30%, η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει την ενέργεια που καταναλώνουν δύο με τρείς πυρηνικοί σταθμοί.

Ο βρετανός υπουργός Caroline Flint, δήλωσε ότι τα καινούργια πρότυπα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα εν όψει οικονομικής κρίσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εν λόγω κίνηση με 394 ψήφους έναντι 13 κατά. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ανεπίσημα να κινηθούν με βάση τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Σχόλια