Κλιματική αλλαγή:η Κίνα μειώνει τις εκπομπές CO2.

0
5
china-cuts-carbon-emmissions

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

Η Κίνα βάζει για πρώτη φορά στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Η Κινέζικη Κυβέρνηση σκέφτεται να θέσει ένα εθνικό στόχο που θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο ενός πενταετούς σχεδίου από το 2011.

Ο Su Wei, ειδικός για τη κλιματική αλλαγή, επισημαίνει ότι η Κίνα δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο να μειώσει τις όλες τις εκπομπές αέριων ρύπων, αλλά μπορεί να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι, η Δύση ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις εκπομπές αερίων ρύπων και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Όποια χώρα καταναλώνει περισσότερο εκπομπές καυσαερίων θα πρέπει να της αναλογεί και το αντίστοιχο μερίδιο ευθύνης που έγιναν, προκειμένου να παραχθούν τα προϊόντα που κατανάλωσε, συμπληρώνει το Πεκίνο.

Η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα με τεράστια βιομηχανική δραστηριότητα και φθηνά εργατικά χέρια, θεωρώντας ότι δεν τόσο υπεύθυνη για τις εκπομπές των καυσαερίων αφού τα προϊόντα που παράγει  και εξάγονται σε άλλες χώρες και καταναλώνονται

Οι περιβαλλοντικές ομάδες και ξένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι, η μείωση του εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα.

Οποιαδήποτε σημαντική κίνηση γίνει από την Κίνα, τη γρηγορότερη αναπτυσσόμενη οικονομική δύναμη με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα ασκούσε τεράστια επίδραση στην έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

Ο Yang Ailu, μέλος της Greenpeace, τονίζει ότι θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη Κίνα να θέσει για πρώτη φορά ένα στόχο που συνδέει άμεσα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο  Hu, γνωστός οικονομολόγος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Wen Jiabao και υπέρμαχος της «πράσινης επανάστασης», ασκεί πιέσεις στη κυβέρνηση να παίξει ηγετικό ρόλο στη Κοπεγχάγη, κάνοντας μια δημόσια δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκε πρόταση με νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Σχόλια