Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει το δρόμο στη χρήση της τεχνολογίας CCS

0
75
power-station-with-ccs

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

Γαλλικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει το δρόμο στη χρήση της τεχνολογίας  Carbon Capture and Storage (CCS), στη νότια Γαλλία.

Στις εγκαταστάσεις εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Lacq της Γαλλίας, η εταιρεία ενέργειας Total έχει αναβαθμίσει ένα λέβητα με τη τεχνολογία CCS ( δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα), γεγονός που συνιστά σημαντικό βήμα για το περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν είναι ακόμα σε θέση να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και υποστηρίζουν ότι η χρήση της τεχνολογίας της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα θα μπορεί να επιτρέψει στις χώρες να «καίνε» ορυκτά καύσιμα χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τις εκπομπές ρύπων.

Η τεχνολογία «Garbon Capture and Storage» μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς το διοξείδιο του άνθρακα συλλαμβάνεται και παγιδεύεται με ασφάλεια στο υπέδαφος, συμβάλλοντας θετικά στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις ανθρωπογενείς πηγές.

Ο γεωλόγος καθηγητής Stuart Haszeldine του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και ειδικός στη τεχνολογία CCS, υποστηρίζει ότι η Βρετανία πρώτη είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την εν λόγω τεχνολογία στη δεκαετία του 90. Η βρετανική κυβέρνηση όμως δεν είχε μεριμνήσει να σχεδιάσει προγράμματα και να υποστηρίξει τη τεχνολογία CCS.

Το εργοστάσιο στο Lacq θα μεταφέρει και θα αποθηκεύει 60,000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο σε μια κοντινή έκταση με εξαντληθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Rouse, που ήταν κάποτε από τις μεγαλύτερες εκτάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά τώρα είναι άδεια.

Είναι το πρώτο εργοστάσιο που συνδυάζει όλα τα στάδια της δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Για τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα και τη ταφή του σε δεξαμενή με βάθος 4500m περίπου, θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος  αγωγός που μετέφερε παλιότερα το φυσικό αέριο από το Rouse στο Lacq.

Η τεχνολογία CCS θεωρείται ότι θα μπορούσε να σώσει το πλανήτη από την αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα των ηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πρόβλημα για να εφαρμοστεί παγκοσμίως η εν λόγω τεχνολογία είναι το υψηλό κόστος και θα πρέπει οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να χρηματοδοτήσουν μόνες τους τέτοιου είδους προγράμματα, αφού οι κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν κανένα οικονομικό ρίσκο.

Σχόλια