Αυστηρότερα μέτρα από την ΕΕ για την αλιεία του ερυθρού τόνου

1
9
hard-measures-bluefin-tuna

Αυστηρότερα μέτρα για την αλιεία και νέοι κανονισμοί για τη προστασία του ερυθρού τόνου, θεσπίστηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα όρια για την αλιευτική περίοδο μένουν στα επίπεδα της περιόδου του 2007-2008, ενώ από το 2011 θα μειωθούν περισσότερο.

Αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι για την αλιεία του ερυθρού τόνου και θα ενισχυθούν οι κανονισμοί επιτήρησης και ελέγχου της βιομηχανικής αλιείας.

Τα μέτρα βασίζονται σε συστάσεις που εξέδωσε η Διεθνής Επιτροπή για τη Διαχείριση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), ένας διακυβερνητικός φορέας που ενώνει 46 χώρες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της αλιείας .

Με αφορμή την έναρξη της αλιευτικής περιόδου του ερυθρού τόνου, έκθεση της WWF αποκαλύπτει ότι αν δε σταματήσει η ανελέητη αλιεία του μεσογειακού ερυθρού τόνου (γαλαζόπτερου), το συγκεκριμένο είδος  θα εξαφανιστεί μέχρι το 2012.

Η έκθεση δείχνει ότι το 2007 το επιτρεπόμενο όριο ήταν 29,500 τόνοι και αλιεύθηκε διπλάσια ποσότητα, περίπου 60,000 τόνοι.

Η WWF ζητάει την απαγόρευση της αλιείας του γαλαζόπτερου τόνου το Μάιο και τον Ιούνιο, όταν διασχίζει τα νερά του Γιβραλτάρ και έρχεται για αναπαραγωγή στη Μεσόγειο.

Από το 2006 οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η αλιεία του ερυθρού τόνου δε πρέπει να ξεπερνά τους 15,000 τόνους και ότι πρέπει να προστατευθούν οι περιοχές αναπαραγωγής.

Ο ερυθρός τόνος βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης και είναι το πλέον ακριβότερο ψάρι στον κόσμο και είναι το κύριο συστατικό του σούσι.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μάθαμε οτι η αλειία του τονου επιτρέπεται στους»καλούς»επαγγελματίες αλειείς αφού βέβαια πληρώσουν το ανάλογο τέλος.Τα χρήματα θα αποδοθούν στους τόνους ,για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.!!
    Οι»αποδεδειγμένα κακοί» ερασυτέχνες αλειείς πρέπει να μείνουν σπίτι ,ώστε οι καλοί επαγγελματίες να μπορούν ανενόχλητα να σώσουν όσους τόνους μπορέσουν.
    Οι τόνοι που συλαμβάνονται κατα λάθος πρέπει να ελευθερώνονται.!
    Αλήθεια,απο τους όποιους νομοθέτες,έχεικανείς τους δοκιμάσει να ξεαγκιστρώσει τόνο για να τον απελευθερώσει?

Comments are closed.