Τα δάση της Κίνας απορροφούσαν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα

0
23
chinas-forests-soaking-up-carbon-dioxide

Τα δάση της Κίνας και η υπόλοιπη βλάστηση απορροφούσαν το ένα τρίτο των αερίων του θερμοκηπίου, μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, αλλά το ποσοστό τώρα μειώνεται λόγω της αύξησης των βιομηχανικών εκπομπών, επισήμαναν οι επιστήμονες.

Μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δείχνει ότι, η αυξημένες καλοκαιρινές βροχές βοήθησαν στην αύξηση της βλάστησης με αποτέλεσμα να απορροφηθούν περισσότερο οι εκπομπές ρύπων των βιομηχανιών στη δεκαετία του 80 και του 90.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι η βλάστηση μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στη Κίνα, που πρόσφατα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έρχεται πρώτη στις εκπομπές.

Τα φυτά έχουν την ικανότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα καθώς μεγαλώνουν και να το αποβάλλουν όταν καίγονται ή όταν αποσυντίθενται.

Η μελέτη έδειξε ότι η βλάστηση στη Κίνα, όπως και το έδαφος, έχει την ικανότητα να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά τετραγωνικό μέτρο από ότι στην Ευρώπη και  λιγότερο από ότι στις ΗΠΑ.

Ένας αμερικανός επιστήμονας τόνισε ότι το ποσοστό εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάται από τη βλάστηση που υπάρχει στην Κίνα, έχει μειωθεί, καθώς τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές των βιομηχανιών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι στην Κίνα κάθε βδομάδα τίθεται σε λειτουργία και μια καινούργια μονάδα παραγωγής λιθάνθρακα.

Η βλάστηση παγκοσμίως απορροφά ένα 10%-60% των αερίων του θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα δάση στη Κίνα καλύπτουν το 14% της χώρας.

Η μελέτη δείχνει ότι η μετακίνηση των πληθυσμών στις πόλεις, σημαίνει ότι στην ύπαιθρο καίγονται λιγότερα καυσόξυλα και κάρβουνα, όμως στις πόλεις καταναλώνονται περισσότερα καύσιμα.

Ο Kevin Robert Gurney, ειδικός για το λιθάνθρακα από το Purdue Unversity της Indiana, δήλωσε ότι η εν λόγω μελέτη βοηθάει την επιστημονική κοινότητα να αποκτήσει μια ευρύτερη εικόνα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τις κινέζικες βιομηχανίες.

Περισσότερα από 190 έθνη σκοπεύουν να συμφωνήσουν στα τέλη του 2009 σε μια νέα συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα περιλαμβάνει δεσμευτικά μέτρα για την αποψίλωση δασών.

Σχόλια