Παγκόσμια Ημέρα της Γης

0
12
global-earth-day

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Φέτος,  η συγκεκριμένη γιορτή είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και στις εκδηλώσεις συμμετέχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να «ασκήσει πίεση» στις κυβερνήσεις των κρατών σε ολόκληρο το πλανήτη για τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια των κλιματικών αλλαγών.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η ξηρασία, η λειψυδρία, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, η τήξη των πάγων και η ρύπανση των υδάτων απειλούν να καταστρέψουν ολόκληρο το πλανήτη.

Όλο και περισσότερες χώρες ενεργοποιούνται για τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, ενώ γίνονται συζητήσεις από τις κυβερνήσεις για μια παγκόσμια συμφωνία ενάντια των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα με τις υποδείξεις του ΟΗΕ, αφού δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος της μέτρησης και της καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι η μόνη χώρα ανάμεσα στις 141 που αποβλήθηκε από το Κιότο.

Το 1970 καθιερώθηκε η 22 Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης , εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Γκάιλορντ Νέλσον. Στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη προστασία του πλανήτη.

Σχόλια