Φιλιππινέζοι ψαράδες έπιασαν σπάνιο είδος καρχαρία και το έφαγαν

0
24
megamouth-shark-killed

Ένα από τα σπανιότερα και απειλούμενα είδη καρχαρία στο πλανήτη, ο μεγαλόστομος, αλιεύτηκε τυχαία από ψαράδες στις Φιλιππίνες.

Οι ψαράδες τεμάχισαν και κατανάλωσαν το σπανιότατο ψάρι, μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 500 κιλών.

Ο συγκεκριμένος καρχαρίας μπλέχτηκε στα δίχτυα των ψαράδων στο νησί Burias, στις κεντρικές Φιλιππίνες.

Ο Έλσον Άκα, εκπρόσωπος του τοπικού τμήματος της WWF, κατάφερε να τραβήξει φωτογραφίες από το μεγαλόστομο και προσπάθησε να αποτρέψει τους ψαράδες να το καταναλώσουν.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας θεωρείται το βασικό συστατικό μιας ντόπιας σπεσιαλιτέ με την ονομασία Kinunot, όπου μαγειρεύεται το κρέας καρχαρία μέσα σε γάλα καρύδας.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες σαν ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της θάλασσας. Το συγκεκριμένο είδος έχει εντοπιστεί κοντά στη Καλιφόρνια, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

Μόνο 41 μεγαλόστομοι (megamout) καρχαρίες έχουν καταγραφεί στο πλανήτη ότι υπάρχουν και ο συγκεκριμένος καρχαρίας ήταν ο τέταρτος που πιάστηκε ποτέ.

Ο πρώτος μεγαλόστομος εντοπίστηκε στη Χαβάη το 1976, οδηγώντας τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα οικογένεια και ένα νέο γένος καρχαριών. Η ανακάλυψη χαιρετήθηκε ως θαλάσσιο εύρημα του 20ου αιώνα, που συναγωνίζεται την ανακάλυψη του κοιλάκανθου στη δεκαετία του ΄30.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο, αφού τρέφεται με φυτοπλαγκτόν και είναι το όγδοο μεγαλόστομο που εντοπίστηκε στις θάλασσες των Φιλιππίνων.

Σχόλια