Η ενέργεια από βιομάζα ενδέχεται να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον

2
10

biomass

Η ενέργεια από βιομάζα θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα από τη βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η χρήση της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, όπως το καύσιμο ξύλου, μπορεί να προξενήσει μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από ότι η χρήση πετρελαίου.

Η έρευνα έδειξε ότι, η βιομάζα ως καύσιμη ύλη μπορεί να αυξήσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030, σε σχέση με ορυκτά καύσιμα. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα ξύλου και MDF, παρήγαγαν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ξύλο της ιτιάς, της λεύκας και από τους σπόρους που καλλιεργούν για τη παραγωγή λαδιού.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έκανε έκκληση στη Βρετανική Κυβέρνηση, να πάρει μέτρα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες βιομάζας δηλώνοντας τις ποσότητες των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ξυλόσομπες, οι λέβητες και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρούνται από πολλούς, ως κρίσιμοι στόχοι για τις πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Η προσεκτική χρήση της βιομάζας (ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται) θεωρείται σαφώς πιο ασφαλής από τα ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικά η βιομάζα παράγει 70 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, 98% λιγότερο από ότι ο άνθρακας.

Ο Tony Grayling, επικεφαλής της έρευνας της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δηλώνει ότι, η βιομάζα έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στη Μεγάλη Βρετανία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, βοηθώντας στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και στη κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών, απλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά το περιβαλλοντικό κόστος.

Η βιομάζα είναι ένας περιορισμένος πόρος και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν είναι μειονεκτική η παραγωγή της, τόνισε ο Tony Grayling.


2 Σχόλια

  1. Αδιανόητο και εντελώς εσφαλμένο.. Φυσικά υποψιάζομαι πως αν οι ερευνητές μας αναφέρουν τη βάση της έρευνας θα αντιληφθούμε ότι απλά εξετάζουν την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα και όχι τη συσσώρευση, η οποία είναι αυτή που στην ουσία ενδιαφέρει. Η καύση βιομάζας απελευθερώνει διοξείδιο που βρίσκεται μέσα στον κύκλο της φύσης και συνεπώς επιφέρει μηδενικούς ρυθμούς συσσώρευσης. Αυτό συνεπάγεται πως είναι αδιάφορο πόσου τόνοι CO2 θα ελευθερωθούν.

    Αντιθέτως η καύση ορυκτών καυσίμων, ακόμα και σε ποσότητες γραμμαρίων, δημιουργεί ρυθμό συσσώρευσης στην βιόσφαιρα απελευθερώνοντας διοξείδιο που απεβλήθη από τον κύκλο της φύσης πριν από χιλιετίες.

    Το παρόν δημοσίευμα της βρετανικής υπηρεσίας, αν όντως είναι αληθινό και αναφέρει όσα αναφέρονται στο παρόν, είναι δημαγωγικό και έλλειπες.

  2. Απλή ερώτηση που μου έχει δημιουργηθεί. Τα φυτά γνωρίζουμε ότι διασπόνται αργά και χρειάζονται κάποιους μήνες για να αποδόσουν πλήρως το CO2 που έχουν λάβει πίσω στην ατμόσφαιρα και σίγουρα κάποιο ποσοστό του άνθρακα δεν εκλείεται με μορφή αερίου αλλά κατακρατείται από το έδαφος μέσω των βροχών και γίνεται λίπασμα για τα επόμενα φυτά. (Δεν ξέρω αν είναι απολύτως σωστό αν κάποιος ξέρει κάτι καλύτερα ας νε διορθώσει). Έως τώρα λοιπόν είχαμε δεν έβγαινε όλο το περιεχόμενο άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενώ με τα βιοκάυσιμα ενδεχομένως να βγει. Δεύτερον μπορεί κάποιος επιστημονικά να μας πει σε τι ποσοστά ο άνθρακας που καίγεται από τα δένδρα και τα φυτά προέρχεται από την ατμόσφαιρα και σε τι ποσοστά προέρχεται από τα συστατικά που παίρνει από το έδαφος (γιατί σίγουρα κάτι θα παίρνει και από εκεί) και κατ” επέκταση κατά πόσο τα βιοκαύσιμα λειτουργούν εν τέλει σαν ορυκτά καύσιμα.
    Τέλος σαν βιοκαύσιμο αυτό που πρέπει να ξιοποιήσουμε γνώμη μου είναι πως είναι τα σκουπίδια και μόνον, όπου εγκαταλελειμένα σε χωαματερές και αέρια βγάζουν και όχληση και καταστροφή του περιβαλλόντος είναι και τα αέρια που βγαίνουν είναι πιο ρυπογόνα από διοξείδιο. και πιστέψτε με τα σκουπίδια που παράγουμε αν τα εκμεταλλευτούμε θα καλύψουμε μεγάλο μέρος των αναγκών μας. Το πρόβλημα είναι ότι είναι κυρίως δημοτικά διαχειριζόμενα και η ΕΕ πριμοδοτεί κυρίως τους ιδιώτες…
    Αν ξέρει κάποιος κάτι σχετικά ας ενημερώσει

Comments are closed.